Zaterdag 4 november was het Topfestival Balk in De Doelen. Was je erbij? Heb je genoten? Ik wel. Als jury-lid Grote groepen zat ik op de eerste rij (nou…van het balkon). Samen met Peter Bach van Basix (zangtechnische beoordeling) en Linda Wagenmakers (muzikale beoordeling) en ik deed de artistieke beoordeling. Graag geef ik je een exclusief kijkje in de keuken waar wij als jury op gelet hebben en geef ik 3 tips om zelf mee aan de slag te gaan.

Weet je waar het in een notendop op uitkomt: Komt het over. Komt de klank over, is de dictie helder, wordt het arrangement goed uitgevoerd (goede fraseringen, mooie eindnoten), wat wordt er aan ‘sjeu’ toegevoegd, swingt het, wordt het goed uitgevoerd en komt het verhaal over. Dat lijkt misschien eenvoudig ‘komt het over’, maar toch is dat heel lastig voor een koor om dat goed neer te zetten, om én zangtechnisch, én muzikaal én in de performance goed te scoren. Want soms was het zangtechnisch heel goed, maar ontbrak er iets in de performance (wel mooi, maar ik deed me niets), soms was de performance heel goed, maar blijf het muzikaal steken (heel strak uitgevoerd,  maar voelde er niets bij). Op alle drie de punten perfect scoren, dat hoeft niet, maar hoe beter de balans tussen die 3 hoe beter je performance is geweest.

Hierbij 3 tips die jouw koor hopelijk kunnen helpen bij ‘het overbrengen’ van jullie muziek qua performance. Ik licht er een paar voorbeelden uit.

1. Voer je een regie of choreo uit, ga er dan ook vol voor.

Heb je een regie waarbij je veel beweging hebt (lopen, armbewegingen), straal uit dat je compleet weet waar je naartoe loopt. Maar belangrijker: loop niet om het lopen, maar geef die loopbeweging betekenis. Weet waarom je daar naartoe loopt. Ook al is het maar om een ander plaatje aan te bieden, dan is dat de reden en houd de energie erin ook nadat je bent gaan staan waar je moest staan. De winnaar van de 1ste Klasse Grote Groepen Popkoor Repeat o.l.v. dirigent Juliette Dumoré  en regisseur Richard Sprokkereef heeft dit zeer goed gedaan.

2. Zing met intentie!

Dit woord is heel vaak gevallen aan de jury-tafel. Intentie betekent dat je weet waar het nummer over gaat, dat je de emotie van het nummer in jouw presentatie over weet te brengen. De winnaars Topklasse Grote Groepen was dit jaar JADE o.l.v. Karin Schipper, die met hun 5 nummers ons een heel gevarieerde set gaven. Een verrassend Frans nummer, een swingend Afrikaans nummer, een heel grappig uitgevoerde ‘short people’ en 2 prachtige ballads. Wat ons vooral is opgevallen bij dit koor is dat zij alle nummers met enorme commitment en energie in hun lichamen hebben gezongen. En nee, niet alles was in regie, en nee misschien stonden ze niet helemaal kaarsrecht in het gelid, maar wat een intentie, passie en persoonlijke inleving hebben we gezien.  En alles werd met energie gezongen, ook die hele zachte stukkies. Luister maar hoe JADE in het nummer van Marco Borsato Wat is mijn hart de zin ‘maar vecht voor mij’ zingt. Kippenvel, jongens, kippenvel! (Jammer dat je op deze wazige opname niet de gezichten kunt zien van de zangers- als er een betere opname is gemaakt, dan ontvang ik die graag via info@koorcoach.nl).

Winnaar TOPklasse grote groepen: JADE!

Geplaatst door BALK TOPfestival op zaterdag 4 november 2017

3. Zing met je hele lijf en zing met energie!

Dit is wel een dingetje, jongens! Energie. Veel koren denken dat zingen met energie alleen geldt voor de up-tempo nummers of dat zingen met energie betekent dat je letterlijk veel energie, lees volume, geeft. WRONG!  Energie betekent dat je je volledig committeert aan een nummer en het hele verhaal zingt, en echt, een ballad zingen met energie, dat is pas knap!

Energie betekent dat je met je hele lichaam zingt, dat alle bewegingen betekenis hebben en dat je daarbij ook nog de intentie weet vast te houden. Train jezelf daarom om bij elk nummer dat je zingt van de eerste tot de laatste noot met toewijding te zingen. Lees de tips hierover van vocal coach en mezzo sopraan Ingrid Stijsiger.

Graag laat ik tot slot het optreden zien van MAZE o.l.v. Merel Martens, de winnaars van de middelgrote vocal groups. Ik heb eerder over hun energie en commitment geschreven en ik was heel blij om te zien dat zij nog steeds zo sterk zijn op dit punt. Elk koorlid staat volledig ‘aan’ op het podium. Alle bewegingen in deze regie worden met zoveel kracht en lijflijke energie uitgevoerd dat het crisp wordt en daarmee enorm bijdraagt aan je beleving van de muziek. En het gaat dus niet om dat alles exact gelijk is, maar dat iedereen zijn eigen drive heeft. Zie jij nu ook wat ik zie, en snap je wat ik bedoel?

Rest mij alle koren enorm te bedanken voor een geweldige muzikale dag. Ik heb genoten! Neem mijn comments mee naar jullie volgende optredens en groei, ontwikkel en word het beste koor dat je kan worden!

Wil je meer weten over zingen met intentie, betekenis en commitment, neem gerust contact met mij op.

Lees hier meer over mijn workshops

 

4 comments on “Het geheim van een TOP performance met je koor!

  • Een top performance is voor mij een performance waarbij de zangers mij geven waarvoor ik als publiek kom: dat ik wordt meegenomen in de muziek en ik als publiek een top performance beleef. Een fout nootje of choreo die niet 100% wordt uitgevoerd is daarbij van minder belang. Hoe het publiek zich voelt staat voorop en niet hoe de zanger zelf op het podium het optreden beleeft.

  • Ha Petra, dank je wel voor de complimenten aangaande het opreden van Repeat! Ik wil nog toevoegen dat wij per couplet/refrein de energieën Lucht, Aarde en Vuur hebben toegevoegd, waardoor het nummer qua energie interessant blijft. Laat ik dat nou van jou geleerd hebben. Werkt als een trein!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *