De Vraag van de week: Wat is nou precies intentie, en is het niet hetzelfde als inleving? Want als je je inleeft, dan weet je met welke intentie je zingt, toch?

Ja, nee…ja, ik snap dat het misschien voelt als hetzelfde, maar het werkt toch echt anders. Eens kijken wat Handboek Koorregie hierover zegt:

Inleving:  Inleving ontstaat wanneer de zanger zich verplaatst in de persoon die het lied zingt. Wanneer je zangers zich door de muziek laten bewegen en beroeren, help je ook het publiek de muziek zo te ervaren.

Intentie: Intentie betekent letterlijk: bedoeling, datgene wat je wilt bereiken. Het is kortgezegd de motivatie waarmee je doet wat je doet. Tot wie richt de zanger zich, en waarom, met welk doel?  

Ok, dus inleving is dat je de emotie probeert te voelen die bij het nummer past, en intentie is wat je dan met die emotie wil gaan doen. Ik maak het even concreet: Stel, je zingt het nummer “Rolling in the deep” van Adele (ik gebruik dit nummer vaker in mijn voorbeelden, omdat het zo’n lekker helder nummer is en iedereen het kent). Jouw inleving is dan dat je je verplaatst in Adele die in dit nummer haar boosheid bezingt. Je zoekt bij jezelf een soortgelijke ervaring (relatie uit, of een ruzie met een vriend/vriendin) en probeert die ervaring in een emotie om te zetten. Je kiest vervolgens met je koor allemaal dezelfde inleving.

Maar nu komt het!

Zonder te bedenken wat je met die inleving wil doen, zal het nummer toch nog steeds niet goed overkomen. Sterker nog, in dit geval zal het publiek alleen maar een groep boze zangers zien…niet echt leuk om naar te kijken en  te luisteren. Want wat wil je dat het publiek ervaart? Moeten ze samen met jou boos worden of wil je ze overtuigen van jouw gelijk dat hij/zij echt een @#$%^ is? Of wil je medeleven en wil je dat ze je een symbolische ‘arm’ geven? Dít bepalen is bepalen wat jullie intentie is. Je intentie is heel belangrijk omdat je vanuit de intentie ook je regie maakt. Staat één persoon in de regie alleen, dan is dat , zeg maar, ‘de Adele’ van het nummer en laat de rest zien dat jullie haar bijv. steunen of misschien wel helemaal niet! Sta je als koor in twee groepen, dan kan de ene groep ‘de Adele’ zijn en is de andere groep de ‘ander’? Zie je dat je dan iets anders aan je publiek laat zien? Je intentie is echt anders.

Antwoord: Inleving en intentie zijn zeker twee verschillende dingen, maar de een heeft de ander nodig, en daarom worden ze wel eens op een hoop gegooid.

Voor degene die mijn Gratis e-book Meer succes met je koor hebben gelezen: inleving valt vooral onder stap 3 en intentie valt onder stap 3 én vooral onder stap 5: Wat wil je het publiek geven en wat wil je terug ontvangen? Als jouw intentie duidelijk is, zal het publiek je begrijpen en vindt er communicatie plaats. En dat is waar ik altijd op probeer in te zetten!

Wil je als koor een stap zetten in je performance, dan zit hier vaak een ontwikkelpunt. Want hoe beter je in staat bent om je in te leven, maar zeker hoe beter je jouw intentie weet over te brengen, hoe beter het publiek jouw nummer ervaart. Jouw inleving en intentie zijn ook nog eens van grote invloed op hoe je het nummer zingt, qua klank dus. Oftewel, inleving en intentie bepalen eigenlijk jouw hele performance. Precies over dit onderdeel geef ik veel workshops en heb ik speciaal de workshop ‘Zing in je element’ ontwikkeld. Wil je hier meer over weten,  neem contact met me op!

Lees hier meer over mijn workshops

Hartelijke groet,

Heb jij nou ook een vraag voor deze rubriek, stuur die dan naar: info@koorcoach.nl