Wist je dat veel nummers je bijblijven omdat het verhaal er omheen zo goed is neergezet? In dit blog laat ik je zien hoe nummers uit mijn jeugd zoveel impact konden maken. Natuurlijk is het ook goede muziek, maar onderschat niet wat ‘het verhaal’  heeft bijgedragen aan het succes van het nummer. Nu de maand van de Top 2000 weer is aangebroken, laat ik je zien hoe belangrijk de verhalen zijn bij de muziek en waarom nummers zo in ons collectieve geheugen zijn geprent:

Een volledige speelfilm

Je kan dit nummer nooit meer horen zonder dat je dit verhaal er meteen bij denkt. Thriller is het nummer, de dans, én het verhaal. En heb je nog nooit de volledige 13 minuten uitgekeken, ga er dan eens voor zitten. Enjoy!

De tekenfilm

Dit nummer en die tekenfilm zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het liedje is aanstekelijk, maar zonder dit verhaal erbij was het mogelijk nooit zo’n grote hit geweest. We wilden toen allemaal wel eens op deze manier ‘meegenomen worden’, toch?

Het gevecht on stage

Ok, even eerlijk…wie van jullie speelt deze muzikale strijd niet uit op de dansvloer, zodra dit nummer wordt gedraaid?  I rest my case!

AAHHH zwijmelen

Dit verhaal is zo knap neergezet. Feel good to the max! Dit willen we toch allemaal, zo met vrienden gezellig kerst vieren! En ja, pijnlijk als een relatie toch uitgaat, maar hé, iedereen is toch verder gegaan met hun leven. Ahhh… zwijmelen. (Die outfits, dat haar…hahahaha!)

Dit is maar een kleine greep uit duizend van dit soort prachtige verhalende video’s. Maar ik denk wel dat je het met me eens bent dat hoe sterker het verhaal, in de tekst of in beeld, hoe gemakkelijker het is om het nummer te omarmen.

Maar worden nummers alleen maar hits  als ze verhalend zijn? Nee, hoor. Soms doet een fantastische choreografie of kleding ook de truc. Kijk maar eens:

Dans of outfit?

Herinner je je deze nog, nog nog…Wat is het toch dat je blijft kijken..is het de outfits, die maffe blote jurk, die robotachtige dansjes die perfect de muziek mimieken?  Oordeel zelf nog maar eens.

Ik kan zo een hele Top2000 maken met voorbeelden. Jij hebt vast ook een favoriet. Welk verhaal of welke choreo is bij jou altijd bijgebleven en heeft voor altijd het nummer voor jou ‘gemaakt’? Deel die hieronder met ons!

Mooi hè, wat muziek eigenlijk met je doet. Zeker als er mooie plaatjes bij komen.

Lees meer over de workshop “Zing het verhaal”

Wil je op de hoogte blijven van mijn tips, blogs en andere leuke bijzaken rond (koor)zingen en performance, meld je dan aan voor de Gratis Tips of like mijn facebookpagina.

 

 

One comment on “Hoe sterker het verhaal, hoe beter de muziek!

  • Feest van herkenning ! Jaren voor Popkoor Given de koorregie mogen doen en idd dan blijven de nummers met de beste/fijnste regie altijd in je geheugen geprent.

    Ik heb dat met een oud filmpje van Donny Osmond met Puppy Love (jeugdidool) dan zie ik mezelf weer terug in mijn oranje/groene slaapkamer met gehaakt sprei over mijn bed. Haha. Maar wat voelt dat fijn om zo met muziek bezig te mogen zijn.

    Nu bij Vocalgroep Lava mag ik me nog verder uitleven.

    Bedankt voor dit leuke stuk. Zit met een grote lach te schrijven. Wat een genot die filmpjes kijken.

    Groetjes Heleen Klifman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *