Ik voeg daad bij woord: ik stap eens uit mijn kringetje, ga naar buiten en bezoek eens iets anders!  Afgelopen zaterdagavond, Ostadetheater Amsterdam, de voorstelling HUIS van THIM (Theater in Muziek). Daar zat ik met mijn vent, met nog 60 anderen in een piepklein theater en tegenover ons 6 klassieke zangers, 1 verteller, een sober decor, die samen 1 heel verhaal vertellen/bezingen over de ziel van een oud huis, in het Nederlands. Op het eerste oog een bekende opzet, een verhaal en muziek gecombineerd. Maar dit was iets heel anders. Zij noemen het stuk een literair concert.

Op uitnodiging van THIM schreef Nelleke Noordervliet een prachtige tekst en componeerde Andries van Rossem even fantastische muziek. HUIS wordt a capella uitgevoerd door Marijke Beversluis als vertelster en het internationaal befaamde vocaal ensemble Quink. En de muzieksoort? In het voorprogramma kregen we een lesje in  de madrigalenvorm. Je denkt misschien meteen…oeh…euh…moeilijke muziek, maar ook dat bleek heel anders; het was juist heel toegankelijk.

Ik zeg twee dingen over dit concert: PRACHTIG en GAAN!

PRACHTIG, omdat verteller en zanger compleet gelijkwaardig zijn aan elkaar, als één in het stuk zitten. Prachtig, omdat alle tekst perfect te verstaan is, alle noten loepzuiver zijn, en de muziek op geweldige manier de emotie van de verteller ondersteunt: het schuurt waar het schuren moet, het dreunt waar het dreunen moet en vloeit waar de emotie zit. Prachtig, omdat de verteller van grote klasse is, niet te groot, niet te klein, compleet geloofwaardig.

En GAAN! omdat dit stuk je laat zien hoe krachtig tekst kan zijn in een performance. Hier ervaar én hoor je wat er gebeurt als elk woord dat je zingt betekenis heeft. Je ziet in het stuk wat de kracht is van de emotie, dat jouw emotie in de klank de betekenis van de tekst versterkt, in dit geval de zangers met hun klanken de tekst van de verteller aanvulden, of soms afbraken.

Dit is nou zo’n stuk waarvan ik denk dat als je met je hele koor hier naartoe gaat, dat je daarna meer begrijpt van de kracht van woorden in jouw eigen performance. Dat je dus niet voor de vuist weg kan zingen, maar dat elk woord er toe doet. En je boft, want je hebt nog kans om dit stuk te zien: vrijdag 19 januari in de theaterzaal Centrale OBA in Amsterdam, om 20.00 uur, en daarna verderop in 2018 nog 3 maal uitgevoerd in een statig oud huis.

Ik ga nog een keer, ga ik je daar zien?

Huis in huis

In 2018 viert Vereniging Hendrick de Keyser haar 100-jarig bestaan met vele feestelijke activiteiten. In het kader van dit jubileum maakt HUIS een tournee langs een aantal bijzondere historische panden van deze Vereniging, onder de titel ‘HUIS in huis’. De speellijst van de tournee is nog in wording. Wel kunt u vast noteren:
1.       Amsterdam – Huis Bartolotti – april 2018
2.       Steenwijk – Villa Rams Woerthe –  mei of september 2018
3.       Driebergen – Huis Sparrendaal – najaar 2018

Bezoek voor meer info de website van HUIS 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *