Heerlijk hè, weer zingen na de kerstvakantie. Het is leuk en gezellig met elkaar op koor. Je weet precies wat je aan elkaar hebt en je werkt rustig je hele zangprogramma door. Je eigen koor voelt als ‘thuis’. Maar… daar schuilt ook een gevaar in.  Teveel met jezelf bezig zijn werkt navelstaren in de hand. Je blijft de dingen doen die goed werken en vermijdt de dingen die lastig zijn. Dit kan zomaar het recept voor stilstand zijn.

Mijn missie is koren te stimuleren zich te ontwikkelen, en dit is nu precies zo’n dingetje waar je als koor héél gemakkelijk aan kunt werken: Als je je als koor wilt ontwikkelen, dan is het goed om je open te stellen voor anderen. Vaste lezers zien mijn oproepen vaker voorbijkomen: Hoe stel je jezelf nu open voor andere koren? Bezoek elkaars concerten, doe mee aan festivals of bezoek eens een festival, leg contact met andere koren (mijn fameuze oproep tot koorselfies die maar geen foto’s hebben opgeleverd-tot nu toe). En doe dat met je héle koor! Kijk, leer en experimenteer!

Waarom is dat kijken nou zo goed?

Door naar anderen te kijken leer je wat jij nog niet zo goed kan, wel al goed doet, beter zou kunnen. Heel belangrijk is te ontdekken wat je zo leuk vindt aan dat ander koor, wat zou je willen ontwikkelen en hoe je dat met elkaar kunt aanpakken. Door te blijven kijken naar anderen kan je mooie doelen stellen met elkaar én blijf je werken aan  je eigen identiteit als koor.

Zo kan je dat aanpakken:

Ik geef je graag wat tips hoe je dit met je koor kunt aanpakken:

  • Maak eens een lijst met jouw koorleden van de koren die jullie bewonderen.
  • Bepaal welk koor/welke koren je eens zou willen bezoeken. (Bezoek bijvoorbeeld eens een concert van het koor dat recent een festival heeft gewonnen. Ga eens kijken wat jullie zelf van hun optreden vinden).
  • Benader het koor dat jullie willen bezoeken of je misschien een groepskorting kan krijgen als je met je hele koor komt kijken.
  • Geef als dank het ander koor feedback op het bezochte concert.
  • Onderzoek de mogelijkheden van een samenwerking als je als koor een klik voelt met het andere koor.
  • Nodig ook eens persoonlijk een ander koor uit om naar jullie concert te komen kijken. Persoonlijke uitnodigingen zijn namelijk heel leuk om te ontvangen!

Ik heb een missie en dat is koren te stimuleren zich te ontwikkelen.

Mijn wens voor 2018 aan alle koren in Nederland is dan ook: Stel jezelf open voor anderen, leer en experimenteer! Alleen dan zal je blijven ontwikkelen en groeien als koor.

Ga ik je ontmoeten in 2018?

Klik hier voor meer info over mijn workshops

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *