Huh, ik hoor je denken: rechts van het midden? maar ik zit altijd links. Maar deze blog gaat niet over je plek in het repetitiehok, maar over iets heel anders: repeteren op de automatische piloot. Lees even door.

Ik durf te wedden dat je je wel herkent in wat ik nu ga zeggen: dat je het wekelijks repeteren ziet/ervaart als een automatisme, dat je meestal snel, snel naar de repetities gaat, dat je verwacht dat het gros van het werk tijdens de repetitie wordt gedaan, dat als je je niet helemaal hebt voorbereid je wel op je buurman/-vrouw kunt vertrouwen, dat je je laat leiden door het tempo van de groep: oftewel iets achterover geleund.

Of ga jij altijd op en top voorbereid naar de repetitie, heb je altijd je ‘thuiswerk’ voorbereid en méér, heb je je volledig verdiept in het arrangement, ben je supergefocust en laat je de hele dag achter je zodra je gaat repeteren? Hmmm, dat is ook wel weer een beetje overdreven, vind je ook niet?

De waarheid ligt in het midden, denk ik, of kunnen we, als we echt eerlijk zijn, onze inzet ietsje meer rechts van het midden gaan leggen?

De repetitie-o-meter

Weet je wat het je gaat opleveren, als het hele koor rechts van het midden gaat repeteren?

Het instuderen van de noten én de teksten gaat sneller (yeah!), je kan veel sneller de diepte in (double yeah!) én…en hier komt mijn belang…je kan sneller de stap maken naar intentie, emotie en proberen de boodschap over te brengen naar het publiek (whoop, whoop!).

Zingen is echt te vergelijken met sporten: als je in de repetities hard traint (op standje intensief in plaats van op een sukkeldrafje) op samenzang, klank en intentie, dan kan je, als de wedstrijd/concert komt, alles samenbrengen. Je hebt zo getraind op de technieken, dat je op het moment suprême, echt kunt vertrouwen op die keiharde training en dat je het kan loslaten om de echte hoogstandjes te laten zien en kunt scoren door met gevoel en intentie je publiek in te pakken.

Minder naar je koorrepetitie gaan op de automatische piloot vergt wel iets van jou, namelijk focus, commitment en energie:

  • bereid altijd je noten/tekst voor
  • zorg dat je ‘aan’ staat als je de repetitieruimte inloopt
  • en verg van jezelf dat je rechts van het midden begint.

Dus, even terug naar het begin, wees eens eerlijk, op welke stand sta jij meestal als je gaat repeteren en waar zet jij vanaf volgende week jouw repetitie-o-meter op: Standje Slof of Standje Super?

Wil je weten hoe ik je koor kan helpen tot die hoogstandjes te komen?

Lees hier meer over mijn workshops voor koren

Met dank aan mijn vent Eric Tiggeler voor het tekenen van  de repetitie-o-meter.

2 comments on “Wat rechts van het midden repeteren je kan opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *