Het is niet een officiele term, maar veel dirigenten weten vast meteen wat ik bedoel met stoplicht: Koorlid staat “aan”, koorlid gaat “uit”. Het komt heel vaak voor dat er in een arrangement wordt gewisseld tussen de stemgroepen, dus als jij, sopraan,  dan zingt, gaan de anderen ‘uit’. Helaas gaan ook veel koorleden dan letterlijk uit, om als een stoplicht weer op groen te springen als ze weer aan de beurt zijn.

Dat kan anders, dat kan beter!  Hoe? Lees snel verder.

Je bent een racepaard voor de start – energie

Als het goed is, sta jij  altijd met energie te zingen. Oefen eens om die energie vast te houden als je even niet staat te zingen. Ken je de oefening waarbij je dirigent je vraagt midden in de zin te stoppen, en dat je dan je adem even vastzet en op zijn/haar signaal dan prachtig kunt doorzingen? Nou, dat gevoel moet je ook hebben als je even niet hoeft te zingen. Je staat met spanning in je lijf, met energie in je gezicht en een gefocuste blik op het podium,. Ja, bijna als een racepaard bij de start van een Derby die staat te popelen om weg te schieten. Dit is de houding en energie die je moet hebben. Lukt je dit, dan sta en blijf je op groen!

Je bent een figurant op een set – betekenis

Heb je wel eens op figuranten gelet? Die hebben altijd allemaal een eigen rol. Langslopen, gezellig aan een tafeltje zitten, een krant lezen. Nooit zie je een figurant energieloos of doelloos ergens zitten. Ze hebben altijd een functie. Nou, zo is het ook met jou. Als je niet staat te zingen, sta je nog steeds op dat podium. Iedereen kijkt naar je en vindt het logisch dat jij er bent. Spring jij op rood, dan zeg je tegen je publiek: ik ben er niet! Maar je bent er wel, sterker nog wij moeten wel 20 maten naar jou kijken, terwijl jouw energie weg is. Dus zie jezelf als een figurant, maar bespreek zeker met elkaar wat er van jou wordt verwacht in die jouw rol als figurant. Mag je naar de andere zangers kijken? Of mag je misschien naar het publiek kijken met een opgetrokken wenkbrauw?

Je bent belangrijk als verteller – inleving

Maar nu komt de belangrijkste: zie jezelf als een verteller! Je staat eigenlijk met een grote groep een verhaal te vertellen, waarbij jullie om en om een stukje van het verhaal vertellen. Dus elleboog je erbij, zorg dat jouw snippertje van het verhaal ook wordt gehoord. Zo blijf je op groen staan.

Train je focus

Maar lief koorlid, dit heeft natuurlijk alles te maken met focus. Alweer? Ja, alweer! Ik blijf het toch zeggen! Het nummer is niet klaar als jij even klaar bent met zingen, het nummer is pas klaar als de allerlaatste noot heeft geklonken, en tot die tijd moet jouw focus aanblijven.

Dus roep deze drie woorden regelmatig in de repetitie: racepaard, figurant of verteller! Gewoon om je alert te houden!

Wil je nu eens werk maken van die focus met je koor, neem dan eens contact op met mij. Ik geef vaak losse workshops over focus houden; over hoe je je focus traint en hoe je die energie in je lijf kunt vasthouden.  Meer weten, neem eens contact met me op!

Hartelijke groet,

 

Ik wil meer weten over zingen met energie

Klik hier voor een superhandig hulpmiddel om jouw regieafspraken te onthouden.

One comment on “3 trucs die jou helpen jouw stoplicht op groen te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *