In mijn blog manieren om nog sneller je songteksten uit je hoofd te leren was de eerste tip:  leer je tekst woord voor woord. Dit is een super waardevolle tip omdat het je zal behoeden voor de vele valkuilen die een nummer en de tekst kunnen hebben. In deze blog neem ik het nummer Easy van The Commodores onder de loep en laat je de gevaren zien.

Dit zijn de 3 grootste valkuilen van dit nummer:

  • Valkuil 1: je denkt het nummer te kennen – Easy van The Commodores is een klassieker. Praktisch iedereen kent dit nummer. Daar schuilt meteen valkuil 1 in. Omdat je dit nummer zo goed kent, dénk je het te kennen en zing je de tekst bijna gedachteloos mee.
  • Valkuil 2: je laat je meevoeren door de muziek – Je laat je meevoeren met de zwoele, bijna slome klanken van het nummer. Het nummer geeft je een gevoel van ontspanning. Je gaat heel gemakkelijk het nummer ook ontspannen, blij zingen. Het nummer klinkt als een lome zondag, maar de tekst zegt iets heel anders.
  • Valkuil 3: je laat je foppen door de woorden – Als je de tekst leest, dan lees je ‘easy’ en als je de muziek hoort, dan hoor je ‘easy’. Maar wat bedoelen ze met ‘easy’? Want de ene ‘easy’ is de andere niet.

OK, tijd om het nummer op de operatietafel te leggen en eens te ontleden. Waar zingt die goeie ouwe Lionel nou precies over?

Klik hier voor de exacte ontleedsessie

Hoe voorkom je de valkuilen?

Vooral deze vraag is waar ik met mijn koren veel aan werk. Inleving begint met dat jij weet wat je zingt:

  • Ontleed het nummer woord voor woord, leg het op de operatietafel. Zorg dat je de exacte betekenis kent.
  • Google de tekst ( zoek op lyrics of songteksten), zoek op internet wat anderen van de songtekst hebben gemaakt.
  • Vergeet ook niet te zoeken  in Urban dictionary. Vaak betekenen woorden in straattaal iets anders dan je denkt.
  • Bekijk ook het arrangement. Klopt de muziek met de tekst of speelt de artiest met jouw verwachtingen, gevoelens. Dus een ‘easy’ nummer met een heftige tekst of een heftig nummer met een mierzoete tekst.
  • Als je zeker weet waar de tekst over gaat, probeer het te linken aan je eigen emotie of aan een eigen herinnering/verhaal. Lees mijn blog hierover met 6 handige tips.
  • Tot slot: stel de vraag waarom je dit lied zingt. Wat wil je het publiek géven met jouw nummer en wat vraag je dan terug van jouw publiek?

Leuk hè..zingen!

Tot de volgende keer!

petra

Lees hier  over mijn workshops over inleving

Lees ook:

5 manieren om sneller je songteksten uit je hoofd te leren
6 handige tips om je te helpen je in te leven in de muziek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *