Dit blog gaat over hulpmiddelen voor koorzangers, en dan speciaal over een nieuw stukje gereedschap ‘kit’, dat ons leven gemakkelijk maakt, waar we blij van worden, waarvan we spontaan ‘New kid in town’ van The Eagles! van gaan zingen. Natuurlijk zijn er koorzangers die van blad kunnen zingen of zichzelf kunnen begeleiden op de piano of keyboard (jaloers!), maar het overgrote deel van de zangers moeten het toch hebben van de repetities, en hulpmiddelen.

Ikzelf studeerde altijd met Finale, een muzieknotatieprogramma voor op de computer of laptop. Voor mij werkte het geweldig, vooral de mogelijkheid om mijn partij te isoleren vond ik super, maar het had als nadeel dat ik altijd achter mijn computer moest studeren. Ook is het geen gratis programma, hoewel ik altijd met oude versies werkte die wel gratis waren.  Een ander soortgelijk programma is NoteWorthy. Ken je het niet, check it out!

Maar eigenlijk zijn dit enigszins achterhaalde tools. Zo stelde ik via mijn facebookpagina aan mijn lezers de vraag hoe zij hun noten leerden, en het overgrote deel antwoordde: ‘Ik krijg van mijn dirigent een MP3 of MIDI-file met mijn stem/partij en die zet ik op mijn telefoon’. Ik denk dat heel veel koorleden dit hulpmiddel al inzetten, en daar heel veel profijt van hebben.

Je kunt overal jouw muziek repeteren, omdat je het op je telefoon hebt, en het kost geen geld. Toch denk ik dat er wat nadelen kleven aan dit hulpmiddel: Je kunt alleen auditief repeteren, je ziet niet de tekst, de noten, de dynamische tekens of het hele arrangement. Ook moet je er zelf aan denken dat je de bestanden uit je mailbox moet halen om op je telefoon te zetten, iets wat er bij in kan schieten als je het druk hebt. Je hebt vervolgens allemaal losse files op je telefoon staan.

Mag ik je de ‘New Kit in Town’ voorstellen: REHEARSE.

Redelijk nieuw in korenland is deze in Nederland ontwikkelde repetitie-app: Rehearse. Ook nu studeer je je partij in via je telefoon, maar het werkt wel handiger en is speciaal gemaakt om het leven van de koorzanger én de dirigent gemakkelijker te maken.

Je kunt de app heel eenvoudig installeren op je telefoon (voor iphone 4 en hoger, en Android 5.x en hoger). Je schaft als koor een gebruikerslicentie aan, en maakt een groep aan. Je wijst een beheerder aan (vaak is dat de dirigent, maar een koorlid kan ook), die de muziekbestanden bijhoudt. Hij/zij zet de nieuwe muziek in de groep en meteen krijgt het hele koor toegang tot de muziekbestanden, alle stemgroepen. Nooit meer mailtjes of appjes met nieuwe muziek missen of kwijtraken in het woud van je telefoonberichten.

Maar de manier van noten leren is net iets anders dan op de andere mp3 en midi-manier. Hier zit wat mij betreft de meerwaarde van Rehearse. Het werkt als volgt: Het geluidsbestand beluister je via ‘oortjes’. In het linkeroortje hoor je jouw partij. Doe je beide oortjes in dan hoor je het geheel. Je kunt dus én je eigen partij studeren (links), waarbij je dus nog heel goed jezelf kunt horen zingen, maar je kunt ook het geheel horen (rechts), zodat je kunt checken of je jouw partij daar overheen kunt zingen. Beide oortjes inhouden, dan hoor je het geheel , zodat je ook hoort hoe het samen klinkt.  Groot pluspunt: Op je telefoonscherm zie je ook nog de tekst of het arrangement, dus je kunt én auditief én visueel studeren. Dit werkt dus supergoed voor het inslijten van je tekst. Klinkt goed, toch?

Okee, nog even de voordelen op een rijtje:

 1. Het is georganiseerd. Alles staat overzichtelijk in een app. Je hoeft nooit meer te zoeken naar jouw bestanden.
 2. Je weet zeker dat ieder koorlid toegang heeft tot dezelfde bestanden op hetzelfde moment.
 3. Jouw muziekbestanden staan afgeschermd, en voldoen daarmee aan de regels van Buma Stemra (Heel belangrijk om dat goed geregeld te hebben, mensen! Check BALK als je hier vragen over hebt)
 4. Je hebt altijd overal toegang tot jouw oefenbestanden en tekst/arrangement en dat geeft heel veel vrijheid. Je kunt nu overal repeteren: wachtend op het perron, als je langs het voetbalveld staat van je kind, in de auto, tijdens het koken etc.
 5. De app biedt ook de mogelijkheid tot communicatie met je koor.

Zijn er dan geen nadelen? Ja wel, maar geen hele grote, vind ik.

 1. De app is niet beschikbaar voor individuen, maar moet aangekoch
  t worden door het koor.
 2. Het is geen gratis app. Toch hebben de ontwikkelaars een goede balans gevonden en het heel betaalbaar gemaakt voor alle koren, of je nu een groot of een kleiner koor bent. Ook heel fijn is dat Rehearse je de mogelijkheid geeft met een demo-versie de app uit te proberen.

En ja, ik hoor je denken, wat is jouw belang om het over Rehearse te hebben?  Geen! Ik schrijf erover omdat ik heel graag zelf deze app had willen hebben toen ik nog lastige partijen moest instuderen.

Waarom zijn hulpmiddelen handig en verstandig?

Dit is wat het je als koorzanger oplevert:

 1. Je kan zoveel sneller je noten leren, zeker als je geen notenkennis hebt, maar ook als je wel notenkennis hebt. Je kunt flink studeren op momenten waarop het jou uitkomt, zonder dirigent en andere koorleden.
 2. Het maakt je veel sterker en zelfverzekerder tijdens je repetities.
 3. Repetities worden veel leuker omdat je minder tijd kwijt bent aan nootjes kraken. Je hoeft minder te wachten.
 4. Je kan sneller werken aan details of aan de presentatie van het nummer.
 5. Het niveau van je hele koor gaat omhoog, omdat iedereen een betere basiskennis heeft van de muziek die je aan het instuderen bent. Dat doet enorm veel voor je koor (veel meer dan jij misschien denkt!)

En dit is het voordeel voor de dirigent:

 1. Omdat de koorleden beter voorbereid komen, kan je meer dingen en leukere dingen doen in je repetitie. Ook omdat het niveau van je koor hoger wordt.
 2. Het kan een positieve bijdrage leveren aan de algehele sfeer in het koor. Minder wachten, minder mopperen.
 3. Er is meer balans in je koor omdat iedereen toch met dezelfde (hogere) basis komt repeteren.
 4. Er is veel meer tijd en ruimte om te werken aan andere zaken, zoals dynamiek, klankkleur, maar ook inleving en presentatie.
 5. En werk je met kinderen/ jongeren? Rehearse werkt uitstekend als je met jongeren werkt. Het lijkt er wel voor gemaakt!

Dus koorlid en dirigent, heb ik je op een idee gebracht om sowieso een hulpmiddel uit te proberen of zelfs Rehearse eens uit te proberen, zet door, ga ervoor, zoek het uit, bespreek het met je koor, probeer die demo uit, want het is zóó zonde om geen gebruik te maken van goede, beschikbare en betaalbare hulpmiddelen, zeker als je kijkt naar alle voordelen die het je kan bieden voor jou en je dirigent.

En dan ben ik aangekomen op het voordeel dat ik heb als koorcoach van al deze hulpmiddelen: omdat jullie sneller je noten kunnen leren, er is veel meer tijd om je te richten op de inleving en presentatie. Dus, mensen: win-win-win!

‘Tools Glorious tools…la la la la la la’.

NIeuwsgierig geworden? Lees hier meer over Rehearse

Ik wil meer weten over jouw workshopaanbod

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *