Heb je last van zenuwen als je moet optreden? Ben je zo aan het nadenken over wat je moet doen, dat je vergeet te genieten van je eigen optreden? Dat is natuurlijk niet de bedoeling en daar kan je echt iets aan doen!

Ik geef je hierbij 3 supertips die je kunnen helpen om te kunnen genieten van dat podium!

Supertip 1 – Ik kan dit!

biancaHier begint alles mee: Geef jezelf een groot compliment: ‘De noten zitten erin, wat goed van mij!’ en ‘Ik kan dat moeilijke loopje moeiteloos zingen, wat goed van mij!’ en  ‘Ik heb die regie goed in mijn lijf zitten, wat goed van mij!’. Ik ken deze nummers en ik kan dit goed zingen. Ik voel mij vrij om deze nummers te zingen!

Hoe kom je er nu achter dat alles er goed inzit?  Pak een paar weken voor jouw optreden thuis jouw bladmuziek er weer bij en ga met de muziek, of je midi, het hele arrangement doorzingen. Dus zingen én (weer) noten lezen. Je zal zien dat je het hele nummer helemaal beheerst. Fijn! Je kunt jezelf dus echt het vertrouwen geven dat je dit nummer goed kan zingen en dat je los bent gekomen van de noten. En..tja…kom je hier en daar dan toch nog wat onzekerheden tegen, ga daar nog even voor zitten.  Want weet je…weten waar je onzekerheden zitten kan je ook vertrouwen geven, vertrouwen dat je alleen op die punten wat onzeker bent en dat dat niet voor het hele nummer geldt.

Supertip 2 – Wauw, wat klinken we mooi!

574798_281470978605382_225227104_n

Ga vooral ook zelf genieten van je eigen koor. Luister bewust naar wat je met elkaar aan klank en geluid en emotie weet neer te zetten.  Hoe meer je in tune bent met je koorleden, hoe beter het gaat klinken. Mijn oude dirigent noemde dit altijd op zoek gaan naar het rode lijntje. Je kijkt niet naar elkaar, maar je voelt elkaar wel. Ga op zoek naar dat lijntje dat je met iedereen hebt.  Durf ook op elkaar te vertrouwen. En als je die connectie voelt, dan gaat het zingen opeens van zelf. Je kan heerlijk vrij gaan zingen!

 Supertip 3:  Wat heerlijk dat jullie er zijn!

554478_315954598490353_2038485246_nJe weet dat jij je noten beheerst – Check! – en je weet ook dat jij  met jouw koorleden een zanglijntje hebt en dat je op je koorleden kan vertouwen- Dubbel Check!! – En nu ga je jouw publiek met open armen ontvangen en roept: ‘ Wat heerlijk dat jullie er zijn!’ Grijp de aandacht die je krijgt van jouw publiek met beide handen aan en maak van jouw optreden een feest! – Triple Check!!!

Je zal zien dat als je deze 3 supertips hebt toegepast, dat het optreden veel leuker wordt en dat je echt kunt gaan genieten van dat podium. En weet je wat zo leuk is, als jij staat te genieten, dan geniet het publiek met je mee.

Hartelijke groet,

petra

Lees hier over mijn koorworkshops 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *