Als je regelmatig mijn blogs leest, dan weet je dat ik het vaak heb over zingen in regie en je ‘vrij op het podium’ voelen. Ik geef daar tips over, ik vertel over wat die zin voor mij betekent, en hoe je daarin kunt groeien. Maar ‘vrij op het podium’ zijn is voor de een lastiger dan voor de ander. Voor deze keer geef ik het woord aan een ander.

els_frank_en_vrijDit is Els.

Els staat al jaren op het podium, maar vindt toch elk optreden weer spannend. Niet omdat ze het zingen spannend vindt, maar omdat ze onzeker is of ze de regies wel goed zal doen. In het begin stond Els wat onopvallend op het podium. Niemand had door dat ze eigenlijk een fantastische hoge sopraan was. Loepzuiver, super muzikaal. Omdat ze zich niet heel veilig voelde op het podium, stond ze het liefst achteraan. Langzaamaan durfde ze meer van zichzelf te laten zien, maar nog steeds kost het zingen in regie haar meer moeite dan ze lief is.

Heb je altijd moeite gehad met op het podium staan?

Nee, helemaal niet. Eigenlijk sta ik de hele dag op een podium, ik werk namelijk in het onderwijs. Daarnaast speel ik in een orkest en ben ik ook zichtbaar voor een publiek.  Ook vind ik het helemaal niet erg om solo te zingen, want ik haal best veel vertrouwen uit het feit dat ik goed kan zingen. Maar zingen én performen, die combinatie blijkt voor mij toch een lastige te zijn, dat ligt niet in mijn comfortzone.

Hoe ervaar jij nu jouw optredens?

Ik doe wat de regiecommissie van mij vraagt, maar vind dat best moeilijk. Ik ga me dan meteen vergelijken en ik voel dan dat mij lichaam niet doet wat bij anderen er zo mooi en gracieus uitziet. In het begin stond ik op het podium als een verschrikt vogeltje … heel bang om de dingen fout te doen. Performen werd (en is) voor mij echt oefenen voor de spiegel, dus als ik zo sta, met mijn heup zo, dan lijkt het nog ergens op.

Het gaat al steeds beter omdat ik meer en meer lak krijg aan wat anderen denken, maar ik vind het nog wel vervelend als ik moet bewegen op een manier die echt niet uit mezelf komt, zoals de extreme karakters: bitchy, uitdagend of boos. Omdat ik uit mezelf ook niet die extremen laat zien, is dit lastig. Ik heb wel geleerd om niet meer te vinden dat ik moet zijn als de anderen, maar optredens zijn nog steeds voor mij soms best hard werken.

Wat zou een perfecte performance voor jou zijn?

De lekkerste manier van ‘performen’ voor mij is als ik gewoon mezelf op het podium mag zijn (met of zonder regie). Dan heb ik gezonde spanning,  maar sta ik daar prima te zingen. Een goede performance voor mij is als ik na het concert kan zeggen: ‘ik heb lekker gezongen’. Jouw term ‘Vrij op het podium’  betekent voor mij dat ik me niet beperkt voel door regie en dat ik me helemaal mag overgeven aan mijn zang.

Welke rol speelt het publiek voor jou in jouw performance?

Hmm, ik merk dat ik even stil word van jouw vraag. Ik realiseer mij dat ik eigenlijk alleen uit ga van mijn zang, hoe mijn inleving is, hoe goed ik de regie in mijn hoofd heb zitten, maar dat ik er niet echt over nadenk wat ik het publiek wil geven. Dit is voor mij eigenlijk wel een eye-opener: In plaats van de performance bij mezelf te zoeken, te bedenken wat ik met een nummer aan het publiek kan overbrengen, zoals hoop geven, of troost of een energy boost.  Ik heb wel eens het gevoel dat onze performance niet echt van het podium afkomt … jammer eigenlijk als je weet dat je ook meer geloof kan hebben in wat jouw muziek kan betekenen voor een ander. Ik ga dit meteen in de repetitie inbrengen!

Zou het jou helpen meer te kunnen oefenen met performen?

Als ik bijvoorbeeld elke week korte theateroefeningen zou kunnen doen, dat zou mij zeker helpen! Omdat je het vaker doet, gaat het gemakkelijker, maar wat ook helpt is dat je die oefeningen samen met de anderen in je koor doet. Dat helpt bij het begrip naar elkaar, het draagt bij aan een betere dynamiek in de groep, en zeker meer lol. Dat zou mij misschien ook helpen bij het accepteren dat ik de dingen gewoon anders doe,  en ook dat het koor van elkaar accepteert dat niet iedereen op dezelfde manier performt.

Wat zou jouw tip zijn aan andere, meer ingetogen koorleden die performen lastig vinden?

Blijf bij jezelf en haal je vertrouwen uit de reden waarom je bent gaan zingen: omdat je houdt van zingen. Voor mij helpt oefenen voor de spiegel. Maar ik denk dat het heel belangrijk is om te ontdekken wat jij nodig hebt om goed te kunnen performen en dat je daar over kunt praten met je koor. Ik ga hier ook zeker zelf meer aandacht voor vragen bij mijn eigen koor.

Weet je? Performen kun je leren. Je kunt er vaardiger in worden en misschien bedenk je na het lezen van Els haar verhaal waar het voor jou om gaat bij performen. Voor mij betekent vrij op het podium dat je zo lekker staat te zingen en je vrij beweegt dat je ruimte overhoudt om echt naar je publiek te gaan en ze iets te geven. Voor mij begint dat door te zingen met intentie. Bespreek eens met je koor hoe een workshop jou kan helpen bij jouw performance.

petra

 

Lees hier meer over de workshop ‘Zingen met intentie’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *