De vraag van de week: “Als we een nummer al vaak hebben gezongen, dan vinden de zangers het moeilijk om de energie hoog te houden bij het lied. Het dut in. Ook de expressie. Heb je tips om het levendig te houden?”

Waarom is het inderdaad zo lastig om je aandacht erbij te houden als je een nummer heel goed kent en vaak zingt? Je gaat op de automatische piloot zingen. Je zingt misschien niet eens meer echt de woorden, maar je zingt de klanken. Je zingt niet de intentie, maar zingt automatisch de dynamiek, omdat die in je spiergeheugen zit. Foute boel, want hiermee krijg je het publiek niet op de banken.

Ik vergelijk het met het vertellen van een mop. Als je een mop gaat vertellen, dan ga je ervan uit dat de ander de mop nog nooit heeft gehoord en dat je weet dat je je publiek warm moet maken voor de clou. Je stem gaat omhoog of je gaat harder spreken, je gooit zelfs je lichaam in de strijd, alles doe je om bij jouw publiek het gewenste effect te bereiken.  Moet je eens voorstellen wat er zou gebeuren als je de mop vertelde op de manier die ik hierboven heb beschreven?

Dit zijn mijn tips:

Ga bij elk nummer aan!

Zet jezelf bij elk nummer altijd even extra “aan”. Dit heeft natuurlijk alles met focus te maken. Spreek met elkaar een woord of gebaar af dat voor jullie staat voor “aan” gaan.  Gebruik dit een poosje zodat het automatisch gebeurt.

Weet je je labels nog?

Bedenkt voordat je gaat zingen wat jouw intentie-label is ( lees hier mijn blog hierover): bijv. ruzie of  verlangen of vakantieliefde. Zing je in regie? Wat is jouw label voor de regie: een stap of rug-aan-rug of ik sta links.

En nu: vertel de mop…

Vergeet nu dat jij het nummer al 100 x hebt gezongen, en focus op jouw publiek dat het nummer voor het eerst hoort! Ga vertellen, maak je publiek warm.

…tot aan de clou!

En onthoud ook dat je jouw nummer moet zingen tot de laatste noot, tot de clou! Dus houd vol!

Mijn antwoord is: Zingen is hard werken en vergt al jouw aandacht. Het is een kwestie van focus! Zet bij elk nummer jouw focus aan en gun jouw publiek de beste vertolking die jij kunt geven! Niemand wil een saaie moppenverteller zijn!

Heb jij nu ook een vraag die je graag beantwoord wil hebben, stuur dan hier je vraag!

petra

Vertel mij meer over jouw workshops

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *