Misschien zit je op dit moment klaar om, al dan niet samen met een commissie, een regie te maken voor een nieuw nummer. Je bent enthousiast over het nummer, het zingt lekker weg. Maar op het moment dat er een regie voor gemaakt moet worden loop je helemaal vast.  En waar ligt dat nu aan? Is het het arrangement? Zit er toch teveel herhaling in? Geeft de tekst je niet genoeg houvast?

Misschien moeten we de vraag stellen, kan je bij elke muziek eigenlijk wel een regie verzinnen? Of zijn er beperkingen en moet je soms niets doen?

Laten we het eens testen.  Wat vind jij? Bekijk dit filmpje. Zou jij op dit nummer een regie kunnen maken: Le Hérisson (De egel) van Francis Poulenc ( Pétit Voix)?  Ik heb dit filmpje gekozen omdat dit koor geen enkele vorm van regie doet. Stoort het of vind je dat dit nummer inderdaad beter zonder regie kan?

Misschien denk je: ‘Nee, bij dit nummer past écht geen regie’. De muziek is mooi genoeg en de zangers zingen met intentie. Of misschien is je reactie: ‘Hoe moet ik hier nu een regie op maken?! Het is klassieke muziek. Het is te kort, niet echt melodieus, er zitten geen refreinen of coupletten in.’

Maar misschien zou je de uitdaging wel aangaan, net als ik toen ik gevraagd werd voor Le Hérisson een regie te maken voor een jeugdkoor.

OPDRACHT: Wat zou jij met dit nummer (kunnen) doen? Ik zou het geweldig leuk vinden om te weten wat jouw ideeën zijn bij dit nummer. Deel jouw interpretatie hieronder in het contactformulier.

En onthoud…voor elk nummer kan je  wel 1 miljoen regies verzinnen! Wil je weten wat ik ervan gemaakt heb, download dan hier mijn uitgeschreven versie. Laat ook gerust achter wat je van mijn interpretatie vindt.

Maar even terug naar de titel van mijn blog: past overal een regie bij? Ik denk dat je bij elk nummer wel een regie kunt maken. Je kunt altijd wel kiezen voor een opstelling  of een regie maken met jouw interpretatie van het nummer. Maar uiteindelijk ben jij degene die ook mag bepalen of je het nummer het nummer wil laten en dat er géén regie bij komt en dat het nummer in kooropstelling ( maar wel met intentie!) wordt gezongen.

Dus, wat ga jij doen, neem je de opdracht aan of laat je het nummer voor wat het is? Laat het me weten via het contactformulier hieronder!

Tot de volgende keer!

petra

 

Download hier mijn voorbeeldregie

Wil je automatisch op de hoogte gehouden worden over tips voor koorregisseurs of andere interessante blogs over koorontwikkeling, meld je dan aan voor de GRATIS TIPS.

4 comments on “Wat vind jij? Past overal een koorregie bij?

  • Aanvankelijk dacht ik dit is zo’n kort stuk, daar is geen regie nodig. Maar toen ik je regie las kwam het stuk wel tot leven.
    Omdat zo’n stuk moeilijk te verstaan is moet er wel aan het publiek uitgelegd worden waar het over gaat. Dan lijkt het me een heel leuke regie.

  • Ik mis hier echt wel een regie. Ik ken de taal niet waar het koor in zingt en heb dus geen idee waar het lied over gaat. Aan hun gezichten kan ik ook niets aflezen, hoewel dat misschien aan de kleinte van mijn scherm ligt. Een regie zou wellicht duidelijkheid kunnen geven van de (een) betekenis van het nummer, zonder dat je woordelijk hoeft te verstaan wat er gezongen wordt.

  • Petra, jouw vraag leidt bij mij tot de vraag: waar begint en eindigt regie? Betekent het altijd bewegen in de ruimte of is regie ook de manier van stilstaan, de opstelling, uitdrukking, kleding en intentie? Kortom: is het überhaupt mogelijk om zonder regie op het podium te staan?
    Mogelijk wordt er vaak niet zo bewust bij nagedacht. Het is al een hele verbetering dat dat mede dankzij jouw blogs vaker gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *