Als trouwe lezer van mijn blogs weet je dat ik vaak schrijf over hoe je verder kunt komen. Verder als koorzanger, maar ook verder als koor, dus als collectief. Waarom is koorontwikkeling nou zo belangrijk? Toen ik zelf nog actief koorlid was, merkte ik dat mijn koorwereld zo groot was als die van mijn eigen koor en onze eigen ambities. Verder dan dat kwam je eigenlijk niet. Dat is op zich niet erg, maar als je niet weet wat er nog meer is, weet je dus ook niet of je daar meer van zou willen.

Maar hoe werkt dat nou, dat ontwikkelen van je koor?

Veel koren zijn al superdruk bezig met ontwikkelen. Ze nodigen bijvoorbeeld zang- of presentatiecoaches uit, stellen uitdagende doelen voor zichzelf, werken hard aan bijvoorbeeld hun podiumpresentatie, of werken 2 jaar lang hard aan een grote show of jubileumconcert. Ontwikkel je dan? Jazeker en hoe! Toch neem ik je graag mee om eens op een andere manier naar je koorontwikkeling te kijken. Voor mij zit de ontwikkeling van je koor in de mate waarop jullie vrij op het podium staan en de mate waarmee je vanuit je hart kunt zingen. Maar elk koor is anders, elk niveau is anders, en elke ambitie is anders.

Weet je eigenlijk waar jij nu staat met je koor?

Om dat goed na te gaan, heb ik een checklist voor je. Je kunt dat samen met je hele koor doen, maar je kan ook alle wij’s door ik vervangen en het voor jezelf nalopen. Here goes!

1.- doel
Wij weten precies wie we zijn als koor en weten dus ook precies welk repertoire wij willen zingen en aankunnen.
Wij hebben elk jaar een duidelijk doel met een duidelijke publiek voor ogen (concerten, uitwisselingen, optredens e.d.).
2. – focus
Wij kunnen onze noten foutloos instuderen en zingen alles uit het hoofd.
Wij kunnen onze noten en tekst snel én zelfstandig instuderen.
3.- verhaal
Wij bewegen ons gemakkelijk over het podium.
Wij kunnen goed omgaan met zingen in regie.
Wij weten wat zingen met intentie en emotie inhoudt en doen dat ook tijdens onze optredens.
Wij weten wat het  zingen van het verhaal inhoudt en doen dat ook tijdens onze optredens.
4.- zelfvertrouwen
Wij staan comfortabel op het podium en durven ons publiek aan te kijken.
Wij zijn volledig onszelf als we optreden. We voelen ons allemaal lekker in onze vel en dat stralen we uit.
5. – Publiek
We weten wat we op het podium aan het doen zijn.
We weten wat we ons publiek komen brengen, maar ook wat wij zelf komen halen bij ons publiek.

Maak kennis met de cirkel van koorsucces

Deze checklist staat niet zomaar in deze volgorde . Ze vormen samen de cirkel van koorsucces, en daarmee de cirkel van koorontwikkeling. In mijn Gratis E-Book Meer succes met je koor lees je hier veel meer over! Je doorloopt alle onderdelen in volgorde. Met een doel, heb je een focus, weet je welk verhaal je wilt vertellen. Als dat allemaal goed zit, groei je in zelfvertrouwen, want dat zelfvertrouwen heb je nodig om je publiek te bereiken.  Ben je dan klaar? Nee, dan begint de cirkel opnieuw: Je stelt een nieuw doel, een nieuwe focus, een nieuw verhaal, met hernieuwd zelfvertrouwen weet je dan opnieuw je publiek te bereiken.

Dus je begint bij stap 1. Kun je beantwoorden wie jullie precies zijn als koor? Niet? Dan ligt hier je eerste ontwikkelpunt. Zelfs als je op alle andere punten een groen vinkje kunt zetten, zal je toch terug moeten naar die eerste vraag: Wie zijn wij en waar staan wij voor en wat willen we met onze muziek bereiken?

Een vinkje bij stap 1

Ik was laatst bij het jubileumconcert (35 jaar!) van het Goois Vocaal Ensemble uit Naarden. Op hun website staat onder hun naam: lekker licht repertoire! En wat denk je? Dat is precies wat ze zingen, niet te moeilijk, prettig in het gehoor en ook heel herkenbaar. Lekker licht! Maar wat nog leuker is,  zij zijn zelf ook lekker licht. Iedereen staat er volledig zichzelf te zijn, ze nemen zichzelf niet al te serieus én door die lichtheid voelt het koor van ruim 50 man lekker licht. Dus bij stap 1 kan dit koor een vinkje zetten, maar hoe zit het met stap 2, en stap 3 en stap 4 en stap 5? Dat is aan het Goois Vocaal om te beantwoorden, want ook als je al 35 jaar bestaat, je moet blijven ontwikkelen!

Waar kan jij vinkjes zetten en waar nog niet?

Misschien helpt deze checklist jullie om jullie successen te benoemen, maar ook de vinger op een ‘beurse’ plek te leggen en geeft het jullie een ingang om voor het volgende zangjaar in te zetten op een gerichte koorontwikkeling! Wil je hier meer over weten, neem eens contact op.  We kunnen dan samen kijken hoe we die ontwikkeling kunnen inzetten.

Lees hier meer over mijn workshops

Lees hier meer over mijn koorfocusgesprekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *