Dat zingen goed voor je is weten we allemaal. Bij zingen komen endorfines vrij, het gelukshormoon. Zingen is goed omdat het een sociale activiteit is. Je maakt onderdeel uit van een gezellige groep, je deelt een hobby, je deelt een gezamenlijke focus. Ik hoef in deze blog geen reclame te maken voor zingen, want zingen is gewoon fantastisch!

Wat denk je, zou zingen ook zo populair zijn als we zeggen dat zingen sporten is?   Ik zie je denken, ik zie je fronsen, ik zie je die bewering afkeuren. He jakkes nee, zingen is niet sporten, want ik houd helemaal niet van sporten. Maar blijf even hangen, misschien dat ik je toch kan overtuigen.

Want, je sport toch om je beter te voelen ( ook hier doen endorfines hun werk), je sport om je hoofd leeg te krijgen, voor je algehele mentale welgesteldheid. Je sport om een betere conditie te krijgen, meer lucht, maar je sport ook omdat het gezellig is, omdat je het fijn vindt om een gezamenlijke focus te hebben. En dan heb ik het nog niet eens over de teamspirit, het groepsgevoel en het biertje naderhand in de kantine.

Okee, hoor ik je zeggen, maar sporten is met je lijf bezig zijn en bewegen,  en zingen  is…oh, wacht eens even..zingen is ook met je lijf bezig zijn.  Zingen is niet alleen een wijsje voortbrengen, maar heeft alles  te maken met techniek, ademsteun, spiergeheugen, conditie..dat heeft alles te maken met je lijf. En bewegen dan? Kijk, nu heb ik je waar ik je wil hebben.

Als je toch al zo met je lijf bezig bent tijdens het zingen, dan is erbij bewegen toch de meest logische volgende stap? Het moment dat je naast het zingen ook bewegen structureel onderdeel laat zijn van je koor, dan ontstaat er een nieuwe dimensie in jouw koor: je krijgt een dubbele portie endorfine, jouw beweging versterkt wat je zingt,  je krijgt een gezamelijke focus (letterlijk), er komt nog meer teamspirit, en de groepsdynamiek groeit. Je zet je in met heel je lijf en leden. (En dat biertje naderhand in de ‘kantine’ dat deden we al.)

Nee, voor mij is het glashelder, zingen is sporten, is bewegen, dus als de volgende keer iemand je vraagt: ‘sport je?’ , dan kan je wat mij betreft antwoorden: ‘Jazeker, ik zing!’

Ja, ik wil weten hoe jij meer beweging kunt krijgen in mijn koor

One comment on “Zingen is een top sport

  • Persoonlijk vind ik bewegen (als koor) en opera zingen geen combinatie. Door het bewegen gaat de klank alle kanten uit en zo mis je m.i. de verschillende klankkleuren. Helemaal wanneer je als koor met solisten werkt. Lopend repeteren, alle stemgroepen door elkaar is daarentegen heel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *