30 mei jl. ben ik opnieuw naar de voorstelling HUIS van THIM geweest. Een literair concert, over de ziel van een huis. Dit keer werd het concert gezongen in een prachtig, statig oud grachtenpand: Huis Bartolotti aan de Herengracht, als onderdeel van het jubileumjaar van Vereniging HendrickdeKeyser-Vereniging tot behoud van architectonisch of historisch waardevolle huizen en interieurs in Nederland. Wauw, opnieuw was ik helemaal betoverd door het verhaal (in het Nederlands) de muziek (de stijl: Madrigalen, ook in het Nederlands), het ensemble (6 fantastische, professionele zangers), de vertelster (Marijke Beversluis).

Een literair concert, wat is dat precies?

Productiehuis THIM met als artistiek leider Marijke Beversluis heeft een klein verhaal genomen en gevraagd of Nelleke Noordervliet daar een tekst op wilde maken.  De tekst is dan ook prachtig geschreven. Andries van Rossem componeerde vervolgens op die woorden fantastische muziek.  Het verhaal gaat het over een oud huis. Aan het woord is het huis zelf en vertelt over haar verleden, haar inwoners, deelt herinneringen. Het huis is de vertelster, maar het huis zijn ook de zangers. De vertelster en muziek zijn complementair, gelijkwaardig, hetzelfde.

Lees hier wat ik de vorige keer vertelde over dit concert.

Dit keer wil ik schrijven wat je als koor nou zou kunnen leren van zo’n professionele productie. Ik wil bijvoorbeeld eens inzoemen op de vraag of je nu wel of niet met intentie kunt zingen als je van blad zingt, want het ensemble zingt van blad. Oh, denk je nu misschien, dan staan ze in een statische kooropstelling, halve cirkel, met een standaarden ervoor. Zeker niet! De 6 zangers hebben hun boek in de hand, en lopen rond en maken steeds andere opstellingen. Ze bewegen om de vertelster heen, soms samen, soms apart, soms alleen. Ze maken geruisloze wisselingen.

Dat ze van blad zingen, kan niet anders, want het is ongelooflijk complexe muziek (die deze professionals schijnbaar moeiteloos vertolken en tot mijn verrassing super toegankelijk is).  Heb ik mij gestoord aan die boeken? Totaal niet! Je merkt het niet eens. Natuurlijk kon ik het niet laten eens met mijn koorcoach-ogen te kijken. Wat doen zij nu precies waarom het niet stoort. Nou, die vraag is snel beantwoord: ze zijn hier geen zangers, maar spelers, vertellers. Ze zingen elk woord met zoveel betekenis/intentie, dat ik bezig ben met hun expressie en met het gevoel dat ze in hun muziek weten te leggen, en word ik er volledig door geraakt.

Kan je je voorstellen hoe mooi het klinkt als een zanger zingt:

‘een huis heeft een ziel’?

Dit is de tweede keer dat ik schrijf over deze voorstelling. Even voor de duidelijkheid, ik heb geen belang in deze productie, maar ga er heen.  Al is het maar om je horizon te verbreden. Ga om te genieten van de geweldige koorklanken en van het verhaal, maar vooral om ervan te leren hoe muziek kan klinken als je écht het verhaal zingt.  En dit literaire concert IS het verhaal.

Ik zou het geweldig leuk vinden om van je terug te horen als je bent geweest.

Tip: Neem  eens contact met ze op. Misschien kan je een deal sluiten als je met een hele groep tegelijk gaat.

Meer weten over mijn workshop Zingen met Intentie?

Ga hier naar de website van HUIS

Speeldata:
12 oktober 2018 | Huis Lambert van Meerten – Delft
​22 november 2018 | Villa Rams Woerthe – Steenwijk
29 november 2018 | Huis Bartolotti – Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *