Deze vraag krijg ik vrij regelmatig tijdens mijn workshops: ‘Ik zing a capella en ik zing heel vaak doe-doe-da-da. Hoe moet je je daar nou in inleven?’

Veel a capella koren worstelen hiermee.  Ja, je zingt de begeleiding, de instrumenten, maar zonder tekst vind je het lastig om je in te leven.  Ik kan een hele blog schrijven over hoe je je ook in die doe-doe-da-da’s kunt inleven (denk maar eens hoe een muzikant zich ook  inleeft om elke noot anders uit zijn saxofoon te laten komen), maar ik wil je eens  ergens anders naartoe nemen: Heeft het misschien te maken dat je niet zo goed weet wat je rol is in het geheel?  Dus, laten we eens kijken wat je met je koor kunt ‘doen’ met die rol van begeleiding/backing? Welke keuzes heb je om je rol ‘in te vullen’? En hoe heeft dat effect op hoe jij dan staat te zingen en hoe je je kunt inleven. Ik laat je drie voorbeelden zien uit de popscene: Tavares, Jett Rebel en Jungle by Night.

Afbeeldingsresultaat voor tavares bandTavares – backing in eenheid

Tavares (leuke ouwe rotten, geweldig!): 5 mannen, 1 solist ( soms 2) en 3 begeleiding. Zij kiezen voor  eenheid, zij dansen gelijk, kleden gelijk, en bewegen gelijk naar de microfoon. Als a capellagroep kan je ervoor kiezen om je als Tavares te presenteren:  je solisten de spotlight te geven en als begeleiding er achter( of naast) te gaan staan. Je maakt per stemgroep duidelijk wat je zingt en beweegt gezamenlijk. Voordeel: je maakt het inzichtelijk voor jouw publiek wie wat zingt en je kan door gelijk te bewegen meteen een (grappige) regie aanbieden. Je kan per stemgroep ‘iets’ doen en je kan ook als gehele begeleiding ‘iets’ doen. Als het maar achter de solisten is. Duidelijke scheiding tussen tekst en begeleiding.

En wat doe dit dan met de inleving, vraag je me?  De beweging die je hebt gekozen gaat je helpen bij jouw inleving. Je stemt je mimiek af op het soort nummer, ook de energie stem je af op het nummer.

Klik hier om het fragment van Tavares te bekijken.

Jett Rebel – backing achter een frontman

Jett Rebel (fantastische muzikant en showman): Als je een stuk van zijn live-optreden bekijkt, kijk je alleen maar naar hem. De begeleiding is er om Jett te laten ‘shinen’. Hier is gekozen voor alle aandacht naar de solist, de frontman.

De inleving van de band is van minder belang, want je bent dienend naar de frontman. Kies je hiervoor als a capellagroep, dan moet wel een echte frontman hebben die spotlight opeist! Kan heel goed werken!

Klik hier om het fragment van Jett Rebel te bekijken.

Jungle by Night – iedereen is soms front, soms back

Jungle by Night (als jullie deze jongens nog niet kennen.. .dan bij dezen je vuurdoop, geweldig!): Grote groep blazers en instrumentalisten die heel Lowlands op z’n kop krijgt. Hoe? Door allemaal zichzelf te zijn, maar ook ontzettend met de ander bezig te zijn. SAMEN maken ze deze muziek. Bekijk willekeurig moment. Stoort het je dat iedereen zijn eigen ding aan het  doen is? Voor mij werkt het heel goed dat iedereen vol overgave met zijn deel van het geheel bezig is. De solistenrol verandert steeds, maar ik kan dat goed volgen.

Zo kan het voor jouw a capellagroep ook werken.  Zolang het maar duidelijk is waar de solist (de tekst!) is, mag de hele groep op z’n eigen manier uit z’n dak gaan.  Wees niet bang dat je allemaal hetzelfde moet uitstralen. Zolang jij maar de mimiek hebt die bij het nummer past. Ga hier eens mee experimenteren!

Klik hier om het fragment van Jungle by night te bekijken.

Dus bespreek eens als a capellagroep welke rollen er zijn om de ‘begeleiding’ in te vullen. Als die rollen helder zijn, dan kan je gaan nadenken over de invulling en inleving.

Dit kan dus ook betekenen dat je ze alle drie gaat inzetten! Dat kan je laten afhangen van het nummer. Zodra  je een keuze maakt, weet je ook wat jouw rol als begeleiding is in dat nummer.

  • Ben je Tavares, dan is het belangrijk allemaal dezelfde uitstraling te hebben. Nu kan je met elkaar onderzoeken welke rol jullie samen willen vervullen en dus welke intentie daarbij hoort.
  • Ben je de begeleiding achter Jett Rebel, dan kan je voor een mooie opstelling kiezen.  Hier ben je wat meer op je eigen invulling aangewezen., maar jouw rol is duidelijk: een goede backing geven voor de tekst/solist. Ook nu kan je gaan onderzoeken welke intentie daar goed bijpast.
  • En word je Jungle by night, dan is het juist belangrijk dat je meer gaat werken aan jouw eigen interpretatie. Jij mag jezelf zijn en daarin jouw eigen weg vinden. Maar net als bij Jungle by night blijft de muzikaliteit voorop staan. Je moet samen muziek blijven maken en ook elkaar daarin alle ruimte geven.

Dus, wat ga je het publiek aanbieden: Tavares, Jett Rebel of Jungle by Night?

petra

Wil je eens met een coach gaan experimenteren, neem contact met mij op. Ik kom graag met jullie meezoeken.

Wat kan jij als koorcoach voor ons betekenen?

Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor de Gratis Tips en like mijn facebookpagina.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *