Vind jij songteksten uit je hoofd leren lastig en zoek je manieren om dat sneller voor elkaar te krijgen? Als regisseur werk ik regelmatig met professionele operazangers die enorme lappen (song)tekst uit hun hoofd moeten leren. Speciaal voor jou vroeg ik sopraan Rosalinde Nierop naar haar beste tips!

Rosalinde: ‘Het is gewoon hard werken om een tekst goed in je hoofd te krijgen, maar met deze 5 tips lukt het zeker’

1. Weet woord voor woord wat je zingt.

Probeer een zo goed mogelijke vertaling te vinden. Vertaal de tekst woord voor woord, zodat je weet welk woord wat betekent.  Doe dit dus ook voor de Engelse teksten, dwing jezelf echt een goede Nederlandse vertaling te maken.

2. Spreek de tekst uit alsof het een theatertekst is.

Spreek de tekst hardop uit zonder muziek, zonder ritme, maar probeer het te spreken alsof het een ‘natuurlijke’ tekst is die je tegen iemand uitspreekt.

3. Als je de muziek iets beter kent, spreek de tekst op ritme mee.

In je hoofd hoor je er dan de muziek bij, dat maakt het al wat makkelijker.

4. Schrijf de teksten uit

Ga aan de keukentafel zitten en schrijf de tekst op, net zo lang totdat je hem 3x achter elkaar foutloos kan opschrijven.

5. Herhalen, herhalen, herhalen!

En dan herhalen, waar je maar kan: op de fiets, in bed liggend, tijdens de afwas. In je hoofd muziek, inzetten en tekst combineren en blijven herhalen. Loop je vast, kijk het nog even na.

Met grote dank aan Rosalinde die geheel belangeloos haar tips met jou wilde delen!  Ik had ze als koorlid zelf graag gehad willen hebben. Laat me weten of je de tips hebt kunnen toepassen? Of misschien heb je zelf andere, heel bruikbare tips voor jouw mede-zangers. Deel het hieronder!

Hartelijke groet,
petra

Wil je meer tips ontvangen, meld je hier aan de gratis inspiratienieuwsbrief

7 comments on “5 tips om nog sneller je songteksten uit je hoofd te leren!

  • Ik wil het allelujah van Randall Thompson uit het hoofd leren, de tekst is eenvoudig (allelujah) maar dat maakt het naar mijn idee juist lastig omdat je geen verhaal om de muziek te onthouden. Tips?

  • Bij tip 1 zou ik het formuleren als ‘Begrijp woord voor woord wat je zingt.’ Ik kom genoeg zangers tegen die teksten prima reproduceren maar geen idee hebben waar het werkelijk over gaat. Als je een tekst begrijpt ga je mee in het onderliggende gevoel. Niet alleen handig voor leren, maar ook voor performen.

    • Dank voor je aanvulling. Je raakt precies de goede snaar. Woorden zijn maar woorden, tot dat je ze in een context hebt geplaatst en daarvoor moet je weten wat je zingt.

  • Tips 1, 4 en 5 deed ik al. De andere twee lijken me nuttig. Ga het zeker proberen.
    Wat ik ook nog doe is de uitgeschreven tekst in mijn zak stoppen zodat ik het snel kan nakijken als ik vast zit.
    Els Kok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *