Gisteren, 16 september 2018, rondde ik mijn rol als regisseur van Queen Arthur 2017-2018 bij Go!Opera af en wat was het een feest. Eén van de dingen die dit project voor mij tot een succes heeft gemaakt is de wijze waarop het 50-koppig projectkoor zich heeft gedragen.

Het koor heeft geweldig gezongen en als ware pro’s de regie uitgevoerd, maar dat is niet per se de reden waarom het project voor mij een succes was. Nee, het kwam allemaal door een hele fijne koordiscipline. Heel bijzonder voor een koor dat elkaar vooraf niet kende en ook nog eens in 2 verschillende regio’s repeteerde!

Graag vertel ik daar meer over, omdat ik denk dat veel koren, dirigenten en koorregisseurs hiervan kunnen leren.

Koordiscipline is heel belangrijk voor succes. Waarom eigenlijk?

Wat versta ik onder koordiscipline: Koordiscipline is dat je je houdt aan de afspraken die zijn gemaakt, zoals bijvoorbeeld het volgen van het repetitieschema, dat je aanwezig bent, gecommitteerd bent, dat je actief meedoet met een prettige mate van meedenken. Dit is, denk ik, de droom van elke dirigent en regisseur.

Want, wees eens eerlijk, sta jij er wel eens bij stil als koorlid dat jouw rol tijdens een grote productie heel bepalend is voor het wel of niet slagen van een project? Ik durf te beweren dat veel koorleden zich dat niet echt realiseren. En ik snap dat ergens ook wel. Zingen is een hobby, zingen doe je naast je drukke leven. Maar toch, je houden aan de afspraken levert jou als koorlid ook heel veel op!

Wil je een soepele aanloop hebben naar een groot concert of show, werk dan met elkaar aan je koordiscipline. Hoe?

1. Volg het repetitieschema

Als je als koorlid een dirigent hebt die werkt met een repetitieschema, dan mag je daar heel blij mee zijn. Hij of zij werkt helemaal voor jou uit welke noten en ook hoeveel noten je per week moet studeren om aan het eind niet te verzuipen of in paniek te raken. Als je dus slim bent, volg je dat schema gewoon netjes. Waarom zou je het niet gebruiken! Een koor dat over de hele linie zich netjes aan het schema heeft gehouden is dus op tijd klaar met de noten. Je houdt dan genoeg tijd over om aan de regie te werken.  Minder stress, minder paniek, veel meer overzicht en motivatie!

2. Committeer je! Zorg dat je er bent!

Als je met elkaar een show, een concert of in ons geval een grote buitenopera aan het instuderen bent, dan is het essentieel dat je er bent op de belangrijke dagen: zoals regie-instudeerdagen, tutti-repetities, dooplopen en generale repetities.  Eigenlijk moeten die data keihard in je agenda staan. Ik zie het als een voorbereiding van je bruiloft…je regelt alles, maar een van tweeën is afwezig tijdens het doorspreken met de bloemist of komt niet opdagen als het kostuum gepast kan worden. Die huwelijksvoltrekking komt er wel, maar je boeket blijkt opeens geel te zijn ipv rood en je colbertjasje blijkt toch een tandje te groot. Jammer, want dat was niet nodig geweest..als je gewoon die afspraken keihard in je agenda had staan. Koordiscipline betekent dat je voorrang geeft aan je koor voor de belangrijke data.

Foto: Repetitie Queen Arthur

3. Voel je een schakel in het geheel

Afwezigheid werkt door naar beide kanten. Je loopt zelf achter op het hele proces, maar afwezig zijn is heel storend voor het geheel. Dit geldt voor de muzikale kant, maar zeker als je werkt met regies. Als je in regie werkt, dan sta je op een vaste positie. Als je er dan niet bent, dan is daar opeens een gat. Blijf je dus bewust dat je een schakel bent in het geheel. Eén schakel eruit en de boel loopt stroef,  meerdere schakels eruit en de boel loopt spaak!

Foto: Josje Erkelens

 

4. Doe actief mee

Veel koren denken dat actief meedoen betekent dat je actief meedenkt tijdens de repetitie. Nee! Een actief meewerkend koor voor mij is een koor dat goed luistert, geconcentreerd is, niet bang is voor een beetje experimenteren en flexibel is.

Foto: Go!Opera FAUST

5. Help elkaar, maar denk niet voor de ander

Als je nog jonge kinderen hebt, dan hoor je hier een van de klassenregels van groep 3-4: “Wees behulpzaam”. “Let niet op de ander”. “Bemoei je met jezelf”. Inderdaad dit leer je al op de basisschool, maar ohh wat is het moeilijk. Hoe meer je je met jezelf bezig houdt, hoe sneller het hele proces verloopt. Echt!

Ik heb met een droom van een koor mogen werken, en ik ga ze ontzettend missen. Maar misschien zie ik ze volgend jaar weer bij de nieuwe opera van Go!Opera Butterfly 2019-2020. Wil je meer weten over de regionale projectkoren die in januari 2019 weer gaat beginnen, meld je je dan bij Go!Opera Butterfly, en wie weet werken we volgend jaar als een dreamteam samen!

Op zoek naar een regisseur, neem contact op!

 

Meer informatie over de activiteiten, missie en planning, ga naar: www.goOpera.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *