Vorige week donderdag, in de kleine zaal Pandora, helemaal bovenin in Tivoli zag ik Wende. Wauw! Wat een stem, wat een authentieke artiest, wat een durf.  Dit is iemand die echt met lijf en leden staat te performen, en vrij op het podium is.

Wat horen wij die termen toch vaak, ik gebruik ze ook veel: ‘Wees vrij op het podium, zoek dat podiumbeest in je op, zing vanuit je lijf, laat je authentieke zelf zien!’ Ja, leuk hoor, deze termen, maar het is echt niet zo eenvoudig als iedereen altijd zegt! Het heeft  te maken met hoe je zelf in je vel zit, hoe je eigen persoonlijkheid in elkaar zit, en soms zelfs met wat je van vroeger hebt meegekregen; ‘doe niet zo gek, stel je niet zo aan’. Nou, dan is dat podiumbeest snel weer in zijn schulp gekropen.

Laatst gaf ik een workshop Zingen met Intentie aan een geweldig leuk vrouwenkoor in Brabant. Ze stonden aan het begin van die extra dimensie toevoegen aan hun zang, namelijk het verhaal vertellen. En als je verhalen gaat vertellen, dan hoort daar ook een performance bij. Dat gaat automatisch, want een echte verhalenverteller doet dat met  stem en lijf en leden. Met kleine stapjes probeerde ik ze uit hun gewone repetitiegedrag te halen. Nee, niet in kooropstelling zingen, maar tegenover elkaar. Kijk naar elkaar, lach om elkaar. Nog een stapje erbij: zing dit nummer eens als Tina Turner. Nog een stapje erbij, waar zit eigenlijk jouw eigen Tina Turner. De nagezonden opdracht die ze van mij kregen was dan ook: Find your inner Tina! Bij mijn tweede bezoek vertelden ze me heel trots dat ze de opdracht hadden gedaan en dat het superleuk was om te doen!

Ik hoorde mijzelf tegen de groep zeggen: Ja, je repetities zijn er om dingen uit te proberen, om dingen te durven. Want het is toch eigenlijk raar dat je pas dingen moet durven als je op het podium staat, met allemaal publiek erbij!? Als je er even echt bij stilstaat is dat natuurlijk heel vreemd.

Durf te durven tijdens je repetitie!

Het is in de veilige omgeving van je repetitie dat je met elkaar kunt gaan ontdekken wie jullie zijn als performers. Je gaat ook meteen met een andere bril naar je repertoire kijken. Als namelijk blijkt dat jullie eigenlijk stiekem graag een beetje comedy gebruiken, dan moet je misschien minder zware ballads zingen ( ja of wel, maar dan het tegenovergestelde verhaal vertellen). En, als jullie erachter komen dat jullie ijzersterke emotieverkopers zijn, maar altijd power ballads zingen, dan laat je dus een geweldige kans liggen om je publiek te pakken met kleine liedjes.

Dus, lieve koorzangers én dirigenten, wat staat jullie dan te doen? Graag geef ik een idee hoe je dit in je repetitie kunt oppakken:

  1. Durf eens meer theateroefeningen te doen in je repetitie. Ga het uitproberen! Begin gewoon, met GRATIS oefeningen van het internet en uit boeken over energizers. Google er maar eens op!
  2. Vul samen een WIJ DURVEN TE PERFORMEN-POT – Laat iedereen uit jouw koor leuke, korte theateroefeningen of energizers vinden. Geef de opdracht mee om die oefeningen te kiezen die je zelf graag zou willen doen. Zo krijg je geheid een leuke variatie. Probeer op deze manier minimaal 100 opdrachten te krijgen! Verzamel ze, (haal de dubbelen eruit, want, ja..iedereen kijkt natuurlijk naar het bovenste zoekresultaat), print ze uit op kleine kaartjes en doe die in de WIJ DURVEN TE PERFORMEN-POT. Deze pot neem je elke repetitie mee.
  3. Pak elke repetitie 1 of 2 van die oefeningen, en ga er met elkaar even voor! Je zal merken dat hoe vaker je dit doet, hoe gemakkelijker het wordt, en ook hoe leuker! Het beste is om elke repetitie een ander aan te wijzen om de oefening uit de pot te pakken en voor te lezen. Zo leert iedereen meteen voor de groep te staan, en is iedereen een keer de aangever.
  4. En DOE ALLEMAAL MEE! Committeer je als koor aan deze korte oefeningen. Het zal je max. 20 minuten van je repetitietijd kosten.
  5. En HOU VOL! Het heeft echt zin, je gaat er gemakkelijker door bewegen en performen, en het is een bron van improvisatie en creativiteit. Het kan zomaar zijn dat jullie hierdoor zonder problemen eigen verhalen gaan vinden bij de nummers!

En nee, zo gek op het podium staan zoals je mij hier ziet doen tijdens de opwarmingsessie van een benefietfestival Voices4Life, dat hoeft natuurlijk niet.  (Wat ben ik daar toch aan het doen!?), maar een prachtige ingeleefde kop en betekenisvolle beweging in regie krijg je echt voor elkaar als je durft  te durven .

Wende probeerde in haar show dit nummer als nieuw volkslied te pluggen: ‘Mens, durf te leven!’ Een motto waar ik graag van maak: Mens, durf te durven, Mens, durf te zingen!

 

 

2 comments on “Mens! Durf te durven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *