Je hoort dit vaak voorbij komen: ‘zingen vanuit je lijf’. Maar wat het precies is wordt nooit echt uitgelegd. Toch is dit een van de belangrijkste dingen van het zingen en performen.

Degene die al jaren bezig is meer aandacht te vragen voor het zingen vanuit je lijf is dansdocent, choreograaf en regisseur Panda van Proosdij. Panda heeft de filosofie “Voice & Physique” ontwikkeld. Deze filosofie gaat over het ondersteunen van de stem door het creëren van een goed fysiek bewustzijn en een manier om beweging te laten bijdragen aan de kwaliteit van zingen.  Pas als je écht je lichaam voelt, kun je het betekenisvol gaan inzetten.

Zingen vanuit je lijf begint dan ook met een bewustzijn dat je überhaupt een lichaam hebt, dat het je helpt bij het zingen en ook bijdraagt aan jouw klank en expressie.  Dit klinkt heel logisch, en toch heb ik zelf gemerkt dat het lastig is om vanuit een fysiek bewustzijn die koppeling naar het zingen te maken.  Want betekent meer fysiek zijn dan dat je bijvoorbeeld meer met beweging  (choreo/dans) moet doen? En hoe gebruik je dan je lichaam om meer betekenis te geven aan wat je zingt? Deze vragen waren voor mij de reden om op onderzoek uit te gaan.

Is zingen vanuit je lijf dan bewegen?

Voor mij betekent zingen vanuit je lijf niet zingen met choreo of dans. Zingen met vastgestelde bewegingen is een van de vele manieren om jouw nummer vorm te geven, maar zegt niet per se dat je zingt vanuit je lijf.  Je zingt mét je lijf, dat wel, maar komt het van binnenuit, en geef je met die bewegingen ook betekenis aan de woorden die je zingt?

Voor mij komt dat lijf eerder in beeld, als je bepaalt wat je met het nummer wil zeggen. Dáár moet voor mij het lijf al aanwezig zijn. Kijk maar eens. Voor het gemak pak ik (opnieuw) het overbekende, maar intense Rolling in the Deep van Adele. In dit nummer is Adele boos op degene die haar heeft verlaten. Wat wil je laten zien met dit nummer? Stel, dit is uit jullie onderzoek gekomen:

Mogelijkheid 1 – Je wil jouw boosheid delen

Wat voel je?      Boosheid
Wie ben je?       Mezelf
Waar ben je?    Je staat tussen jouw vrienden jouw verhaal te doen: ‘Wat hij/zij me nou heeft geflikt!’

Mogelijkheid 2 – Je aast op wraak

Wat voel je?      Onderkoelde woede
Wie ben je?       Mezelf
Waar ben je?    Je bent ergens alleen.

Mogelijkheid 3 – Je smeekt om een tweede kans

Wat voel je?      Ongeloof
Wie ben je?       Mezelf
Waar ben je?    Je staat tegenover je (ex-)geliefde en probeert hem/haar te overtuigen

Probeer deze drie mogelijkheden  eens voor jezelf te acteren. Misschien een rare opdracht, maar als het goed is, VOEL je bij alle mogelijkheden iets anders, en dat voelen dat zit in je lijf, toch?

Is zingen vanuit je lijf dan acteren?

Nee , het is niet zo dat je opeens een toneelstukje gaat opvoeren. Maar wat je wel doet is net als een acteur je inleven in het karakter en het verhaal. Elke acteur probeert bij het inleven in een karakter te voelen wie die persoon is, wat die persoon voelt. Het begint met een lijfelijke vertaling. Zo ver als een acteur hoeven wij niet te gaan als koorzangers, maar je verplaatsen in de emotie die je mag voelen en die vertalen naar je lijf, dat is wel iets dat we kunnen overnemen.

Zingen vanuit je lijf is voelen

Voor mij is dit de link tussen je lijf en het zingen: voelen. In mijn workshop Zing in je element neem ik je mee op een zoektocht naar het verhaal van het nummer en waar het verhaal dan zit in je lijf. Ik hoor je denken…hmmm jakkes, zweverig. We gaan het toch niet over emoties hebben. Laat mij maar gewoon lekker zingen. Maar als ik je nu vertel dat ik je in een hele korte tijd 4 eenvoudige manieren kan aanreiken waarmee je je lijf kunt aanzetten, en dat je daarmee meteen anders gaat zingen? Als het hele koor op dezelfde manier die emotie in het lijf heeft, dan staat iedereen in dezelfde energie! Van hieruit ga je dan naar de volgende stap: je maakt een mooie regie-opstelling  of een mooie verhalende regie of je maakt een geweldig strakke choreo.  Welke vorm je ook kiest, zolang je het lijf maar meeneemt, dan zal de intentie overkomen.

Dus ga eens op onderzoek uit hoe jouw koor in het lijf zit. Kom anders eens een workshop doen bij mij, dan kunnen jullie met recht zeggen dat jullie zingen vanuit je lijf en mét je lijf.

Leuk hè, Koorzingen! Nog zoveel te leren!

Lees hier meer over de workshop Zing in je element

Lees ook mijn andere blogs over dit onderwerp Kom niet alleen repeteren met je stembanden en Mens! Durf te durven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *