Deze reactie/vraag kwam op mijn blog ‘5 tips nog sneller je songteksten te leren’:

Ik wil het ‘Allelujah’ van Randall Thompson uit het hoofd leren. De tekst is eenvoudig (Allelujah), maar dat maakt het naar mijn idee juist lastig omdat je geen verhaal hebt om de muziek te onthouden. Tips?

Ik heb inderdaad wel tips voor iedereen die een repetitieve tekst moet instuderen en daarbij ook nog lastige noten  moet leren. In dit geval gaat het om een klassiek stuk, maar ook in lichte muziek komt het voor dat je vaak hetzelfde moet zingen  en dan opeens iets anders. Soms wijkt de tekst dan af, maar soms ook net een noot. Je hebt dan inderdaad geen steun aan de tekst en het verhaal.

Hoe zorg je ervoor dat je precies weet waar je bent in het nummer?

Ik laat je graag zien hoe ik een soortgelijke instudeeruitdaging heb aangepakt.  Het was 2015  en ik moest voor Go!Opera de koorpartij van ‘Rataplan’ van Verdi (La Forza del destino) uit het hoofd instuderen.  Als je het niet kent, zoek het maar eens op. Dit is de tekst met allerlei variaties erop:

Rataplan, plan, plan, plan, plan.
Rataplan, plan, pim, pum, pum.

Best vergelijkbaar dus met het stuk van de vraagsteller: ”Alleluja’. Ook ik heb met schrik naar de tekst gekeken en gedacht: ‘hoe krijg ik dit ooit in mijn hoofd”? Er is geen verhaal,  er zijn amper woorden waar ik houvast aan heb. En de tekst die er wel is, wordt niet door mij gezongen, maar door de solist. Toch is het mij redelijk snel gelukt het in mijn hoofd te krijgen. Hoe? Lees hier mijn tips.

Tip 1: Onder het vergrootglas

Het eerste wat ik heb gedaan is het arrangement uitprinten. Vervolgens een vel papier er naast gelegd en een markeerstift gepakt. Eerst heb ik de partij die ik moest zingen geel gemarkeerd. Zo raakte niet meer in de war van alle andere ‘rataplannen’ die ik op het arrangement zag staan.

Ik ben bij maat 1 begonnen en heb heel precies gekeken naar de noten. Wat lees ik/zie ik precies? Waar zijn stukken hetzelfde en waar verschillend. En tot mijn verbazing zag ik al snel dat hele stukken steeds  herhaald werden, en dat er toch een soort van logische lijn in zat. Die Verdi deed dus niet zo maar iets! Elk stuk dat hetzelfde was, gaf ik hetzelfde cijfer. Dus wat ik moest zingen was 1-1-1-1-1-2-2-3-1-1-2 enz. In het arrangement zette ik strepen tot waar het gelijke motief doorliep en de cijfers schreef ik in het arrangement erboven.

Het lijkt misschien gek en ingewikkeld, maar het maakte het zingen opeens heel eenvoudig, omdat ik wist dat ik moest beginnen met 5 x hetzelfde patroontje (dezelfde volgorde van woorden en dezelfde noten). In het begin stond ik ook met mijn vingers mee te tellen…5 x, handvol?, dan over naar 2 x naar 2., en dan weer 2 x terug naar 1.  Verbazend snel zat het in mijn spiergeheugen en kon ik echt naar de muziek gaan luisteren, en hoefde ik niet meer mee te tellen. Voor mij hielp het ook dat ik het ook nog eens op papier zag, dus ook zonder het arrangement zag ik mijn cijferpuzzelstukjes voor me.

Wat je eigenlijk doet is niet het verhaal zoeken in de tekst, maar een andere lijn in de muziek.

Tip 2: Stukje voor stukje

Het tweede wat ik deed was niet alles in een keer instuderen. Toen ik het ‘systeem’ had ontrafeld, ben ik steeds kleine stukjes gaan instuderen. En nog een keer, en nog een keer, en nog een keer. Pas toen ik écht het gevoel had dat ik het kon dromen (tot in de rij bij de supermarkt), pakte ik het volgende stukje. Het lijkt misschien een vertragende factor, maar ik merkte dat ik daardoor sneller afkwam van het tellen en ik niet meer naar die cijfertjes hoefde te kijken om te weten waar ik was in de muziek.

Bepaal wat voor jou werkt

Ik heb niet het arrangement van ‘Alleluya’ voor mij, maar ik kan mij zo voorstellen dat ook Randall Thompson  in patronen heeft gecomponeerd. Dus in plaats van meteen naar de  noten te gaan, en alles vanuit de noten te willen onthouden, ga eerst het stuk analyseren. Benader het als een puzzel. Voor mij werkte cijfers, maar misschien werkt het voor jou beter om bijv. met kleurtjes te werken. Alles wat gelijk is, heeft dezelfde kleur. Wat voor jou werkt!

Ik schreef al eens eerder een blog over wat een goede voorbereiding je kan opleveren bij het leren van je teksten.  Doe ook met deze blog je voordeel.

Misschien heb jij ook een goede tip. Deel het hieronder met ons!

Veel succes!

 

Heb jij ook een vraag? Stel ‘m gerust. 

Word je blij van deze blogs en wil je nog meer tips over hoe je je teksten en je regies gemakkelijker kunt leren en onthouden? In mijn boek, Leuk hè, koorzingen?, dat ik speciaal voor koorzangers heb geschreven, heb ik mijn leukste en beste blogs samengebracht.

 

Bestel hier Leuk hè, koorzingen? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *