Staat er nog een festival op jullie planning? Super! Want wist je dat festivals enorme opkikkers kunnen zijn voor jouw koor, en dat ze veel kunnen betekenen voor jouw focus voor volgend zangjaar? Veel koren melden zich voor festivals omdat ze het leuk vinden om (daar) op te treden, maar als je deze 4 stappen zet, kan je er nog meer uithalen!

1. Ga op onderzoek uit!

  • Kijk naar andere koren, en zo ontdek je waar jij staat, waar jij ‘anders’ in bent, en waar jij misschien nog wat te leren hebt. Wat vooral leuk is van een festival is die koren te bekijken én te ontmoeten die je bewondert. Want die koren bepalen voor jou de lat en houden je scherp om misschien ook dat niveau te willen bereiken.
  • TIP: Zoek in het programma minstens 1 koor uit dat  jullie allemaal bewonderen en ga eens met z’n allen kijken naar het optreden of verdeel je koor en kijk naar verschillende optredens en breng verslag uit. Je kunt daarna met elkaar bespreken wat zij doen en wat jullie anders doen.

2. Ga op zoek naar nieuwe vrienden!

  • Op festivals ontmoet je vooral oude bekenden , maar het is ook een geweldige plek om nieuwe vrienden te maken!
  • TIP: Zoek in het programma minstens 1 koor uit waar je nog nooit van hebt gehoord, maar wel nieuwsgierig naar bent. Wie weet is dit koor wel een hele leuke partner voor een dubbelconcert!

 

3. Wat wil je zelf laten zien en benoem dat!

  • Het festival is dé plek waar je kan laten zien waar heb je zo hard aan hebt gewerkt.   Maar vertel aan je publiek wat je wil laten zien en horen! Dus waarom vertel je niet vlak voor je optreden aan je publiek wat je onder de aandacht wilt brengen, dus bijvoorbeeld: ‘we hebben keihard gerepeteerd op een ontzettend moeilijk 8-stemmige, ritmisch a cappella stuk, en dat willen we jullie graag laten zien en horen’. Of, ‘we hebben enorm geïnvesteerd in onze regies. We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden!’, of ‘we zijn zelf heel blij met dit prachtige arrangement van Pietje Puk. Ik hoop dat we het eer aan doen.’ Waarom is het goed om te verwoorden wat je komt brengen? Nadenken over wat jij gaat brengen zorgt voor focus en geeft betekenis aan jouw deelname aan het festival. Je maakt contact met je publiek en je helpt het publiek ook bij het kijken en luisteren.
  • TIP: Bespreek voordat je naar het festival gaat met elkaar wat jullie gaan brengen.

4. Geniet van je optreden, van elkaar en van je publiek!

  • want dit is waar we het voor doen, toch?!

Neem hier contact op als je wilt sparren over jullie focus voor volgend jaar

 

Wil je meer blogs lezen, bestel dan mijn boek Leuk hè, koorzingen?

Bestel hier het boek Leuk hè,koorzingen?