Lieve lezers,

Het is 2020, jongens!  Gelukkig nieuwjaar allemaal!

Tijdens de kerstdagen heb ik een mooi zangprogramma gezien dat voor mij helemaal liet zien waar het om draait bij het zingen: Gareth Malone’s Christmas Concert. Voor wie hem nog niet kent: Gareth Malone is een Britse koordirigent die voor de BBC koorzangprogramma’s maakt. Hij creëert op de gekste plekken een koor om mensen bij elkaar te brengen. Van achterstandswijken, tot partners van militairen die overzees zijn. Dit keer is hij te gast in Watford General Hospital, uitgenodigd door de directeur omdat het moeten werken met kerst of het moeten liggen in een ziekenhuis met kerst zwaar is.

Prima, mooi concept, ik heb dit Gareth al vaker zien doen.  Het zorgt voor mooie televisie, maar dit keer gebeurde er iets anders. Gareth raakte geïnspireerd door het personeel dat soms echt op het tandvlees liep, personeel dat zeer betrokken was bij hun kleine patiëntjes, oudere patiënten die zonder bezoekers op de afdeling lagen. Van oud tot jong, hij zocht de pareltjes eruit, gaf die mensen een stem die normaal onzichtbaar zijn of alleen maar hun ziekte zijn. Ontroerend was de manier waarop Gareth de ouderen een plek in het concert wist te geven. Ook zien we hoe een duidelijk overwerkte zorgverlener in tranen is als ze merkt hoe fijn ze het vindt om te zingen. En dan is er nog Betsy!

Foto: BBC-Gareth Malone’s Christmas Concert 2019

Wat mij enorm inspireerde is hoe Gareth dit concert wist vorm te geven dat geheel in het teken stond van ‘dankbaarheid’. Van de keuze van de muziek, tot wie er in het concert meezong, inclusief mensen van buitenaf, alles  stond in het teken van dankbaarheid. Prachtig! Bijzonder is het vooral omdat Gareth slechts 6 weken tijd heeft voor dit soort concerten. Je ziet dan ook geen regies, geen choreo’s, maar alleen betekenisvolle muziek en zang, doorleefd en oprecht. Dit concert staat voor samen, delen en contact maken door middel van muziek.

Ik wens jullie allemaal een prachtig zangrijk 2020 toe. Geniet van je hobby en van het samen zingen met je zangvrienden. En maak mooie muziek samen. Hoe meer betekenis je zelf aan je muziek kunt geven, hoe meer je er zelf van kunt genieten én je jouw publiek kunt meenemen en echt kunt raken.

Gareth’s concert is helaas niet in zijn geheel terug te kijken (tenzij je BBC- terugkijk service hebt), maar ik vond dit linkje van de BBC. Veel kijk-en luisterplezier.

Tot ziens in 2020!

Bekijk hier Gareth Malone’s Christmas Concert-featuring Betsy

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *