Herken je dat? Je doet mee aan een festival of je bent geboekt voor een gezellig optreden en op het moment suprême zie je dat het podium véél te klein is of (ook niet leuk) véél te groot! Lees hier mijn tips om nooit meer verrast te worden door een niet-passend podium.

Tip 1 – Ken je grootte

Heb jij al eens de moeite genomen om op te meten hoe groot het koor eigenlijk is en hoeveel ruimte jullie idealiter nodig hebben om alles lekker te kunnen performen. Het klinkt erg voor de hand dat je dit weet, maar hoe zit dat bij jouw koor?

Tip 2 – Ken je kracht

Het is ook heel fijn om te weten op wat voor soort podium jouw koor eigenlijk het beste tot zijn recht komt. Een groot popkoor dat veel synchroon doet, komt beter uit de verf op een hoger liggend podium met een mooi achterdoek. Een kleinere groep zal verdrinken op zo’n podium. Weet waar de kracht ligt van jouw koor!

Tip 3 – Wees voorbereid

Tja, het ligt nogal voor de hand, maar vraag van te voren hoe het podium eruit ziet. Vaak heeft degene die jou boekt geen idee wat jij nodig hebt om een goede performance neer te zetten. Als je van te voren het podium hebt gezien, kan je meteen aanpassingen maken in je voorbereiding naar het optreden. Is dit podium te groot? te klein? of precies goed?

Tip 4 – Pas je aan; laat de olifanten thuis

Heb je van te voren gecheckt hoe het podium eruit ziet, dan weet je bijvoorbeeld dat het podium bestaat uit houten platen en als je veel regie hebt, dan is het beter om geen hakken te dragen. Toch jammer als het publiek niet jouw gezang hoort, maar een horde olifanten voorbij hoort komen.

Tip 5- Heb een plan B als het podium te klein is

Het is altijd handig om met je koor een Plan B  te hebben voor als het podium echt te klein is. Meteen alle regie schrappen is a. zonde!, b. jammer dat je niet dat extra’s kan geven en c. niet per se nodig als je ook een uitgeklede versie hebt ingestudeerd. Dus bij de nummers waar de regie echt iets toevoegt, kijk hoe je die regie toch op een andere wijze kunt aanbieden.

TIP | Je kan bijvoorbeeld alleen de voorste rij de regie laten doen. De overige koorleden vullen het podium in kooropstelling op en bieden een rustig tegenbeeld. Zo krijgt de regie in het nummer alle aandacht!

TIP |  Als je weet dat het dringen wordt, kijk of je je kleding kunt aanpassen. Zingen jullie met uitbundige sjaals en  boa’s, laat ook hier alleen de voorsten ze dragen of wijs een x-aantal koorleden (gespikkeld door het koor) aan die wel hun kleurrijke attribuut dragen. Het beeld wordt meteen rustiger en het valt minder op dat jullie als haringen in een tonnetje staan.

Tip 6 – Heb een plan B als het podium te groot is

Het gebeurt vaker als je een festival buiten op straat hebt: of jij staat op een podium en jouw publiek staat méters van je af achter dranghekken, of jij staat met je kluppie op een veel te groot podium. Bespreek van te voren met elkaar wat je gaat doen als dit gebeurt.

TIP |Als je vaker op (te) grote podia staat, overweeg eens te investeren in 2 (of 4) banners. Met het neerzetten van je banners kan je je eigen podium afbakenen en daarbinnen optreden. Je slaat meteen 2 vliegen in 1 klap…jij creëert intimiteit op een groter podium en jouw publiek weet wie er optreedt. Heb je meer tijd, dan kan je het podium ‘aankleden’.

TIP |Zit er veel ruimte tussen jou en het publiek, besluit naar jouw publiek toe te gaan. Het is veel moeilijker voor jouw publiek om naar jou toe te komen. Dus kom van dat podium af en treed voor het dranghek op. Ook op een groot podium kan je ervoor kiezen om helemaal aan de rand te spelen. Misschien kan je juist ervoor kiezen om géén regie te gebruiken en echt contact te maken met je publiek!

Tip 7 – Roep altijd ‘dit kunnen wij!’

En tot slot, de belangrijkste tip! Leer jouw koorleden flexibel om te gaan met alle omstandigheden. Regent het?  Dan zing je met een pluutje, is het podium te groot/te klein, dan pas je je aan. Als je als koor in staat bent om onder alle omstandigheden op te treden blijft elk optreden een feest, want zodra je buiten je comfort zone moet optreden, komen vaak de mooiste dingen tot stand.  (foto: Voicebox-Amersfoort)

Met deze 7 tips wordt elk optreden op elk podium een feestje! Wil je eens feedback hebben op jouw optreden of hulp bij het opzetten van een goed podiumoptreden, neem dan contact op.

Lees meer over wat ik als regisseur voor jouw concert  kan betekenen