AfbeeldingsresultaatHet nummer Easy van de Commodores. Een prachtig nummer om te zingen, maar eentje vol valkuilen. Tijd om het nummer op de operatietafel te leggen en eens te ontleden. Waar zingt die goeie ouwe Lionel nou precies over?

Eerst even een reminder:

Know it sounds funny
But, I just can’t stand the pain
Girl, I’m leaving you tomorrow
Seems to me girl
You know I’ve done all I can
You see I begged, stole, and I borrowed! (yeah)
Couplet 1: Het gaat over iemand die op het punt staat de relatie te verbreken. Maar hij is er niet boos of nonchalant over. En ook niet echt blij. Hij voelt een enorme opluchting. Hij heeft zich in honderd bochten moeten wringen en nu hij deze beslissing heeft genomen, voelt t alsof er een  ton van zijn schouders is afgevallen.
Ooh that’s why I’m easy
I’m easy like Sunday morning
That’s why I’m easy
I’m easy like Sunday morning!
Refrein: Hij zingt hier hoe opgelucht hij zich voelt. Hij is niet hiep-hoi-blij, want hij voelt wel spijt dat het niet is gelukt. Easy betekent hier: vrij, niet gebonden en zonder verplichtingen. De vergelijking met Sunday morning is zoals het is voor gelovigen: de zondag is echt een rustdag, geen werk, geen verplichtingen, geen druk. In dit geval, geen druk om iemand te moeten zijn die je niet bent.
Why in the world would anybody put chains on me?
I’ve paid my dues to make it
Everybody wants me to be
What they want me to be
I’m not happy when I try to fake it! no!
Couplet 2: Hij bezingt nogmaals waarom hij uit de relatie stapt. Niemand zou zich anders moeten voordoen dan hij is, niemand zou je moeten willen veranderen.
I wanna be high, so high
I wanna be free to know
The things I do are right
I wanna be free
Just me!
Bridge: Hij gaat weer voor zichzelf leven. Hij gelooft in zichzelf.

Dus, hoe zing je dit nummer nou zonder dat het een niemendalletje wordt ( te ‘easy’ gezongen), maar ook niet een zwaar emotioneel nummer wordt dat indruist tegen het muzikale ‘easy’ element?

Vooral deze vraag is waar ik met mijn koren veel aan werk. Inleving begint met dat jij weet wat je zingt:

  • Dus onleed het nummer woord voor woord, leg het op de operatietafel.
  • Link het aan je eigen emotie
  • Stel de vraag waarom je dit lied zingt. Wat wil je het publiek géven met jouw nummer en wat vraag je dan terug van jouw publiek?

Lionel Richie wil begrip van ons en misschien ook wel steun voor zijn keuze.

Als jij dit nummer gaat zingen, neem dan die vraag om begrip mee in de manier waarop jij het nummer brengt. Zing het met een gevoel van opluchting, maar maak het niet te blij, te ‘easy’, want dan ga je voorbij aan de echte tekst.

Succes!

petra