“Petra is een vrouw met veel en originele ideeën. Rustig, zorgvuldig en respectvol gaat ze met mensen om. Een kwaliteit van haar is de mensen die ze regisseert te prikkelen zelf ook met ideeën te komen.”

marijke de witMarijke de Wit, docent koorregie, koorregisseur

 

‘Was de opera Faust vorig jaar (2015) nog een toneelstuk, dit jaar (2016) was Faust door allerlei omstandigheden omgezet in een concert. Ik heb mij destijds wel afgevraagd of dat net zo leuk zou worden als de toneeluitvoering. Te statisch misschien, kun je dan wel helemaal overbrengen waar Faust over gaat? Het eindresultaat was uiteindelijk in mijn ogen beter. Petra, onze koorcoach én regisseur, heeft er voor gezorgd dat het koor volledig deelnam aan de voorstelling. Dmv kleine bewegingen, gebaren en veel mimiek maakten wij het publiek duidelijk wat de stemming van de solisten was. Hierdoor konden wij ons veel beter in het stuk verplaatsen. Het is wel duidelijk dat wanneer je een voorstelling geeft met een verhaal dat je daar een regisseur bij nodig hebt. Wil je dat je optreden anders is dan alle andere kooruitvoeringen, maak je gebruik van een regisseur. En dan bel je natuurlijk Petra, zij is iemand waarmee je goed kunt samenwerken. Ze is duidelijk, to the point,  en zit vol goede ideeën.  Haar enthousiasme werkt zo aanstekelijk dat je al je eventuele gêne overboord gooit en er helemaal voor gaat’.

antoinette colijn Antoinette Colijn, deelneemster Go!Opera FAUST 2016

 

“Ik had veel zin in de BALK-workshop ‘Hoe maak je contact met je publiek’ (jan 2017) en gezien de blogs die ik had gelezen van Petra, was de kwaliteit van de workshop net zo goed als verwacht. Mijn ervaring met de workshop was erg goed! Ik vind dit onderwerp (connectie met publiek) een ingewikkelde en Petra heeft daar prima praktische handvatten voor gegeven. Wat ik mee terug  heb genomen van deze workshop  “Zing in je element'”, is dat je aan de inleving kunt werken aan de hand van verschillende energieën (4 elementen: vuur, water, lucht en aarde), die je letterlijk in je lijf kunt voelen. Dat is goed in te voeren en werkt nu al heel goed bij mijn leerlingen (tieners!) en koren. Ik zou jouw diensten zeker aanbevelen bij mijn eigen koren, maar ook bij andere koren! Je bent een toppertje! Vooral doorgaan met waar je mee bezig bent.”

 Juliette Dumoré, dirigent Swing Cooperation, No Romeos, Popkoor Repeat

 

 

“Ik vond het erg leuk om “les” van jou te krijgen. Je werkt inspirerend, enthousiast en positief. Met relatief kleine aanwijzingen een instructies weet je van een “gewoon, leuk koorliedje” iets pittigs en sprekends te maken! Dank daarvoor! We hebben nu niet alleen een heel mooi concept voor het komende concert maar kunnen dit als prachtige en handige basis gebruiken voor volgende concerten”.

roxielogo Renske de Jong, voorzitter en koorlid Roxie

 

‘Ik ken Petra als een gedreven regisseur. Zij heeft vooruitgewerkte plannen, die ze specifiek voor de groep heeft geschreven, die zij op een gestructureerde manier aan het koor kan aanbieden. Haar werkwijze is helder en altijd met oog voor de groep. Ze kan dus erg goed op maat regisseren. Daarnaast zorgt de heldere werkwijze ervoor dat tijd efficiënt wordt gebruikt’.

‘Omdat Petra zelf zanger is geweest houdt ze rekening met de muziek, het plezier in het zingen en de gemoedsrust van de individuele zanger.
Echter, door aan de groep te werken trekt ze mensen uit hun comfortzone om zo een mooi eindresultaat neer te zetten. Ze zal hierbij nooit een grens overschrijden naar de zangers toe. Dit zal altijd gaan vanuit een veilige basis waarin altijd ruimte is voor feedback’.
‘Als dirigent heb ik altijd prettig met haar samen gewerkt. Resultaten komen gezamenlijk tot stand en hierbij blijft ook voor Petra de muziek op de eerste plaats staan. Ze durft leiding te nemen wat haar op een natuurlijke manier afgaat.  Kortom, ik vind haar een topper die geweldige producties van de grond kan tillen en kan haar dan ook van harte aanbevelen aan andere groepen’.

528843_397228706964339_100000316389010_1385168_670232266_n Pepijn Lagerwey, oud-dirigent Divina, directeur BALK

 

‘Petra is onze vaste jeugdkoorregisseur sinds 2012. Wij (Zangschool Utrecht) zijn heel blij met haar omdat door haar regies de kinderen mooier gaan zingen. Ze stimuleert de kinderen om mee te denken en daardoor zijn ze de laatste jaren enorm gegroeid in hun performance. We zitten meestal op dezelfde lijn en dat maakt het werken met Petra altijd een feest’.

Thea Bakker  Thea Bakker, eigenaar en dirigent Zangschool Utrecht

 

“Ik had geen twijfels vooraf, want ik lees elke week jouw blog en de onderwerpen passen perfect bij ons koor op dit moment. Ik had het gevoel dat we op een lijn zaten. Ik vond de avond héél leerzaam met duidelijke tools. Zingen vanuit de 4 elementen was helemaal nieuw voor ons, maar zeer begrijpelijk en bracht een duidelijke inleving met zich mee als er gezongen werd. Het resultaat was: echt méér inleving, het straalde van de gezichten af! Er was meer bewustwording van de emotie waarmee je een zin zingt, en waar in je lichaam die emotie vandaan komt. We gaan de ‘elementen’ zeker vaker gebruiken. Ze geven duidelijk aan waar we naar toe willen in een song. We gaan nu eerst met de aangedragen oefeningen aan de slag!”

 Jannette Rijnen, choreo-commissielid Bewitched

 

‘We had a very important concert just before we left for an international festival in Wales (March 2015). It was not for strangers, it was for the parents, family and friends of our choir members, the people who have supported us for years, our friends, people we respect. Its success was genuinely incredibly important for us. My only worry was would the public turn up.  Petra helped us organize this concert. It was an odd location (Monument Zonnestraal Hilversum) but, they did and we had a full house!’

‘After the concert I was personally really happy. We had wanted to show “our people” how far we had come and we largely managed that. It really set us up for the trip. For me personally I have always been in awe of people who can make a stage look amazing with a very limited budget and a very unlimited imagination. I have worked with a good few people over the years who can do that and Petra is up there with the best,’

ian southam Ian Southam, muzikaal leider Snowekoor Loosdrecht