Een regie maken voor een popkoor (50 man- met geluidsband): Africa van Toto. Hoe bekender het nummer, hoe lastiger het soms is om er een leuke regie bij te bedenken..herken je dat? Lees je mee hoe ik een regie heb gemaakt aan de hand van de 6 stappen.

Stap 1 – Ik ga eerst kijken welk soort regie ik nodig heb

In dit geval moet ik een regie maken waarvan ik niet weet waar het nummer in het hele concert gaat vallen, dus kies ik voor nu een ‘open’ regie. Mooi, die keuze heb ik dus gemaakt. Dan laat ik alle theatrale dingen voor nu even los.

Stap 2 – Ik ga meerdere keren naar het nummer luisteren.

Ik heb geen arrangement en weet dat het koor het een geluidsband meezingt. Wat hoor ik? Best een spannend intro. De zanger begint. Zonder dat ik me met de tekst bezig houd, voelt het verhalend. Er zijn veel instumentale tussenstukjes. Na het refrein komt opnieuw een verhalend couplet; voelt als Part 2, er moet iets gebeuren na het refrein. Het refrein klinkt als een uitroep. Iets mee doen! Dan volgt een redelijk lang instumentaal stuk. Daarna spannend uittro.

Stap 3 – Ik duik in de tekst

Ik lees het zelf, probeer het zelf te snappen, te voelen, maar google ook even. Hmmm, het is een lastige tekst. De meningen zijn verdeeld over waar Africa nou eigenlijk over gaat. Ik kies voor de interpretatie dat het nummer gaat over iemand die zijn hart aan Afrika heeft verloren, maar misschien voor de keuze staat om te moeten kiezen tussen zijn geliefde en dit geliefde land. Het is dus een nummer over verlangen en over een keuze daarin maken en dat eigenlijk niet willen. Dat verlangen moet in de coupletten naar voren komen, geen keuze willen maken ‘beelden’ we bijv. uit in het refrein met ‘drag me away’. Ik zal het koor moeten helpen deze inleving te vinden.

Stap 4: ik kies voor een regiestrategie: ik laat me leiden door de beelden die de muziek oproept

Intro  – beste spannend – dat kan ik gebruiken bij de opkomst of wissel – iets met een freeze erin op het synthesizerstukje?
1e couplet  – mooi vertellend zingen – iets met wenkende armbeweging op de zin ‘ Hurry boy it’s waiting there for you’?
Refrein – zingen als uitroep- iets met beweging – frontaal zingen
2e couplet – PART 2 – nieuwe opstelling – nieuwe groep vooraan – opnieuw vertellend zingen – Opnieuw met weidse armbeweging  ‘over the serengeti’ – ik spiegel daar couplet 1/ voor publiek voelt dat vertrouwd.
Refrein – zing als uitroep- iets met beweging – frontaal zingen
Instrumentaal tussenstukkie – hier iets met een wave..de muziek ‘luchtpiano’ nadoen? haha lekker gek! Uitproberen wat de groep teruggeeft.
Refrein – ik wil hier 2 groepen hebben, zodat ik die echo goed kan accentueren
Uittro

Stap 5 – Ik kies een toneelbeeld: Ik kies voor een opstelling

Omdat de muziek zo verhalend voelt,  wil ik de coupletten door een kleine groep laten zingen- de rest van het koor  staat wel op het podium, maar neemt niet de hoofdrol. Tijdens refrein wil ik beweging, nieuwe formaties. Misschien wil ik werken met 4 groepen die als kwartieren van de klok naar voren komen..is dat wat ik voel in het nummer..een soort pulserende beat alsof het een klok is? Grappig..hmmm, dat ga ik eens uitwerken..zoiets?

opstelling-toto_-1

Binnen die opstelling kan ik nu kleur gaan aanbrengen, want ik moet het koor wel helpen om nu ‘iets’ met deze opstellingen te doen. Ik wil in de refreinen beweging, dat kan ik krijgen door nu steeds de eerste 5 koorleden van elke groep door te laten schuiven. Dus er komen nu 5 nieuwe ‘solisten’ bij.

opstelling-toto_2b

Intro – koorleden lopen naar hun plek/groep toe -( iets doen met dat syntesizerwiebeltje..Freeze – steeds naar het publiek kijken? ) Bij 1ste couplet staat iedereen op zijn plek en beginnen de 5 koorleden vooraan hun verhaal te zingen.

Op “Hurry, Boy…” Elke groep maakt een wenkende armbeweging naar de andere groep – met de klok mee! Je ziet dus 4 groepen dezelfde beweging naar elkaar maken. Dezelfde groepen zingen nu ook het refrein – kunnen we hier nog iets uitbeelden? Drag me away?

In het instrumentale stukje dat nu volgt wisselen steeds 5 koorleden op de eerste rij met de klok mee. We hebben dus nu 5 nieuwe ‘solisten’

Elke groep maakt hier een weids gebaar met de rechterarm van links naar rechts, alsof je de weidsheid van de Serengeti laat zien. Dezelfde groepen zingen nu ook het refrein – kunnen we hier nog iets uitbeelden? Drag me away?

In het instrumentale deel formeert het koor nu 2 groepen. De achterste koorleden gaan achter de groepen links en rechts staan, dus 1 x 5 gaan naar links en 2 x 5 gaan  naar rechts en de  voorste 5 gaan ook met de klok mee. Je ziet nu 2 groepen van 5 x 5. Ik zou het leuk vinden als alle koorleden de solo uitbeelden..soort ‘luchtpiano’ of een ‘wave’ nadoen. Dit moet ik in het echt zien. kijken wat werkt..ook wat het koor in zich heeft.opstelling-3

Dan zingt het hele koor uitbundig het refrein uit- en daarbij de echo’s mooi uitvergroten! Kijken wat de groep teruggeeft.

In het uitro langzaam uit formatie komen en of weglopen of naar een andere opstellingen gaan.

Stap 6 – Wat wil ik het publiek vertellen?

Belangrijk vind ik dat je het verlangen  weet over te brengen. Dat verlangen en het gevoel dat je voor een keuze staat die je niet wilt maken. Wat je van het publiek terug wilt krijgen is dat zij dat verlangen met jouw delen. Ook zij willen in het refrein die uitroep doen. Die energie moet echt overkomen!

Mijn TIP aan jou:  Doorloop de stappen, durf een keuze te maken en ga voor de regie!

Wat ik altijd vertel over het maken van regies…er zijn wel 1 miljoen regies te verzinnen op elk nummer. Dit is een regie die er nu uitkwam bij mij..misschien maak ik over een tijdje wel een hele andere regie. Als de regie gelinkt is in het concert aan een verhaal zal de intentie ook heel anders zijn en dus een andere regie nodig hebben.  Belangrijk is dat het koor iets met de regie kan, er beter door gaat zingen, ruimte krijgt om er zelf een inleving  bij te zoeken en dat de boodschap van het nummer goed overkomt.

Vind je dit een leuke regie en zing je ‘Africa’, probeer hem gerust uit! Ik vind het wel leuk als je mij dat even laat weten.

Succes!

petra

Wil je eens feedback hebben op een regie die jij hebt gemaakt, stuur jouw uitwerking op via info@koorcoach.nl. Ik kijk graag met je mee!